7:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NOVCA IMA, PROJEKATA NEMA: VLAST U SRPSKOJ JOŠ NE ZNA ŠTA ĆE SA RUSKIM PARAMA

NOVCA IMA, PROJEKATA NEMA: VLAST U SRPSKOJ JOŠ NE ZNA ŠTA ĆE SA RUSKIM PARAMA

Oko 60 miliona maraka koje je Republika Srpska dobila po onovu klirinškog duga Rusije i dalje su na računu Vlade.

dodik-pavic-djokic

Dok je novac iščekivan iz Moskve svedočili smo svakodnevnom verbalnom ratu Vlasti u RS i srpskih predstavnika u institucijama BiH oko toga ko je zaslužan za dobru volju Rusije, ali i oko načina trošenja novca. Međutim, kada je novac legao na račun – tišina.

 Predsednici stranaka vladajuće koalicije u RS Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić nakon poslednja dva sastanka pred javnost su izašli sa istim zaključkom – novac će biti raspoređen isključivo na razvojne projekte koje oni dogovore. Međutim, nijedan od projekata još nije poznat.

– Ništa još nije potrošeno. Verovatno će projekte predlagati opštine, a Vlada birati najbolje. Videćemo – rekao nam je potpredsednik Socijalističke partije Živko Marjanac.

Poseban sastanak

Potpredsednica DNS i takođe učesnica sastanaka Spomenka Stevanović ima gotovo identične informacije. Kaže da je samo dogovoreno da će biti finanisirani projekti, ali nije pomenut nijedan konkretan.

– Rečeno je da će se napraviti plan. U dve rečenice smo se dotakli te teme i rekli da ćemo imati poseban sastanak – kaže Stevanovićeva za „EuroBlic“.

I Vladu RS pitali smo o projektima i koji je rok za početak realizacije, ali, po običaju, odgovor nismo dobili.

Prema nekim spekulacijama, trošenje novca iz Rusije razvući će se do iduće godine, kako bi vlast imala više sredstava da pred izbore finansira infrastrukturne projekte. U vladajućim krugovima to demantuju.

– Malo je to novca da bi se čekalo. Za izbore imamo autoput Banjaluka – Doboj – rekao nam je u polušali jedan od političara iz vlasti.

Opozicija sumnjičava

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović ranije je izjavila da bi deo novca trebalo da ide za isplatu podsticaja u poljoprivredi. Međutim, odugovlačenje je razlog da opozicija sumnja u te najave.

– Mislimo da će novac da bude iskorišten za krpljenje budžetskih rupa umesto za razvoj, investicije i za stvarne potrebe građana – smatra poslanik PDP Zoran Pologoš.

 

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *