5:43 , среда , 20 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NOVI KODEKS PONAŠANJA U NS RS: POSLANICI DUŽNI PRISUSTVOVATI SJEDNICAMA

NOVI KODEKS PONAŠANJA U NS RS: POSLANICI DUŽNI PRISUSTVOVATI SJEDNICAMA

Opozicija u Narodnoj skupštini RS neće prihvatiti predlog Kodeksa ponašanja poslanika i izmene Poslovnika, dok vladajući smatraju da je krajnje vrijeme da se ovi dokumenti usvoje.

skupstina

Na današnjoj sjednici Kolegijuma NS RS razmatraće se radne verzije izmjena Poslovnika NS RS i Kodeksa, koje su urađene na osnovu najboljih praksi u parlamentima regiona, te Francuske i Mađarske. Kako “EuroBlic” saznaje Kodeks propisuje da su poslanici dužni prisustvovati sjednicama, tokom kojih neće smjeti da koriste mobilne telefone ili laptope, ali i da čitaju novine.

“Poslanik ne smije da narušava tok sednice, da govori protiv ličnosti, prekida govornika ili vrijeđa. Za kršenje kodeksa poslanici će biti kažnjeni i to usmenom opomenom, javnom opomenom i novčanom kaznom u iznosu od 10 do 30 odsto umanjenja plate”, navedeno je u predlogu Kodeksa. Banjalučki list saznaje i da će za izricanje kazni poslanicima biti nadležan Etički odbor, kojeg će činiti pet poslanika.

“Nakon što se šefovi klubova slože sa ovim dokumentima, predsjednik NS RS će ih uvrstiti na dnevni red sjednice”, poručuju u parlamentu.

Opozicioni poslanici poručuju da su za njih neprihvatljive radne verzije dokumenta koji bi trebalo da budu usvojeni konsenzusom.

“Nisam optimista da ćemo doći do kvalitetnog materijala što se tiče Kodeksa i biće veoma teško uspostaviti konsenzus za usvajanje novog Poslovnika. Navedena su neka rješenja koja su politikantska i nisu prihvatljiva, kao što je predlog da kvorum za rad čini trećina poslanika”, rekao je Perica Bundalo, zamjenik šefa kluba PDP.

Višković: Usvojićemo oba predloga

Šef kluba poslanika SNSD Radovan Višković kaže da bi trebalo da se usvoje izmjene Poslovnika NS RS.

“Nećemo doći do konsenzusa svih partija za usvajajnje novog Poslovnika pa ćemo ga vjerovatno usvojiti natpolovičnom većinom. Kodeks ću podržati, jer je logično da poslanici nemaju naknade ako ne dolaze na sjednice”, rekao je Višković.

On je dodao da će šefovi klubova poslanika na današnjoj sjednici usaglašavati predloge akata, dok bi se isti pred poslanicima trebali naći na februarskoj sjednici parlamenta.

Izvor: Euroblic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *