4:34 , уторак , 20 август 2019
Početna / ISTAKNUT / NOVI PRAVILNIK FZO RS: U BANJU S UPUTNICOM PORODIČNOG LJEKARA

NOVI PRAVILNIK FZO RS: U BANJU S UPUTNICOM PORODIČNOG LJEKARA

Pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), a naročito lica s invaliditetom kojima je ovaj vid liječenja potreban, od aprila ove godine moći će ostvariti samo uz uputnicu porodičnog ljekara.

Iz Fonda kažu da nastoje da poboljšaju dostupnost produžene medicinske rehabilitacije svim osiguranicima kojima je ona neophodna, ali i da unaprijede kontrolu korištenja ovog prava.

„Osiguranici s amputacijama, paraplegijom i tetraplegijom moći će da ostvare pravno na obnovu medicinske rehabilitacije samo na osnovu uputnice porodičnog doktora, bez prijedloga specijaliste, a ovim kategorijama osiguranika omogućeno je pravo na medicinsku rehabilitaciju od 14 dana“, istakli su u Fondu.

Dodali su će za djecu do 15 godina koja imaju indikacije rehabilitacija biti omogućena svake godine.

Prema njihovim riječima, novim pravilnikom Fonda je značajno pojednostavljena procedura odlaska na produženu medicinsku rehabilitaciju.

Istakli su da je značajna novina i to da će odobravanje produžene medicinske rehabilitacije, kao i zakazivanje prijema na rehabilitaciju, od aprila raditi FZO RS.

Kako kažu, izuzetak su specijalizovane zdravstvene ustanove za rehabilitaciju poput Zavoda za produženu medicinsku rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i Specijalne bolnice „Mlječanica“, gdje će pacijente, kako kažu, kao i dosad na rehabilitaciju upućivati porodični doktor na prijedlog specijaliste.

„Novina je i da će se u izuzetnim situacijama rehabilitacija moći odobriti i u slučaju da se radi o oboljenju ili stanju za koje nije po Pravilniku predviđena produžena medicinska rehabilitacija, a ljekari potvrde da je rehabilitacija neophodna i da će dati pozitivne rezultate“, ističu u Fondu i dodaju da će u ovim slučajevima odluku donositi komisija Fonda, bez obzira na to u koju se ustanovu upućuje osiguranik.

Novi pravilnik predviđa da se zahtjev za rehabilitaciju u centrima s kojima FZO RS ima ugovore o pružanju usluga rehabilitacije, s potrebnom dokumentacijom predaje u Fond.

„Komisija Fonda će određivati i dužinu trajanja rehabilitacije, a ne ustanova u kojoj se ona sprovodi“, rekli su u Fondu.

Navode da, u slučaju da se pacijent direktno iz bolnice premješta u ustanovu za rehabilitaciju, o tome su, kako kažu, zdravstvene ustanove obavezne da obavijeste Fond.

U Organizaciji amputiraca RS (UDAS) istakli su da će nova procedura olakšati dosad složen proces odlaska u banju.

„Medicinska rehabilitacija u banjskim ustanovama za rehabilitaciju na godišnjem nivou veoma je značajna za lica s invaliditetom, odnosno za amputirce i paraplegičare, kako bi očuvali što duže preostali dio radne i zdravstvene sposobnosti“, istakli su u UDAS-u.

Ističu da s banjskom rehabilitacijom na godišnjem nivou sprečavaju dodatno pogoršanje zdravstvenog stanja kod lica s invaliditetom koja imaju tjelesno oštećenje.

„Osim medicinskog opravka, lica s invaliditetom boraveći u banjama dobijaju i psiho-fizički oporavak“, naglasili su u UDAS-u.

Obnovljen ugovor s „Gornjom Trepčom“

Oboljeli od multiple skleroze iz RS i ove godine mogu besplatno na rehabilitaciju i liječenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Gornja Trepča“ kod Čačka, jer je obnovljen ugovor izmedu Fonda zdravstvenog osiguranja RS i te zdravstvene ustanove.

Milan Stjepanović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač, rekao je da je potpisan novi ugovor i da će svi koji su zainteresovani, a boluju od multiple skleroze, moći koristiti usluge ovog banjskog centra po 21 dan u ovoj godini.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *