15:16 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / NOVI SKANDAL NA HRT-u!

NOVI SKANDAL NA HRT-u!

U emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer tokom čega je reklamirana knjiga i film „Mit o Jasenovcu“…

Tokom predstavljanja, voditeljka je reklamirala revizionističku knjigu i film Mit o Jasenovcu, kao i film Jakova Sedlara koji se zove „Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018“, piše Index.hr.

Sto godina srbijanskog terora

Pre nego što su organizatori predstavili program festivala, prekinula ih je voditeljka Liljana Vinković.

„Ne smemo zaboraviti, to je Jakov Sedlar i film Sto godina srbijanskog terora kojim će se on predstaviti“, rekla je voditeljka, pokazujući grafičko rešenje filma.

Na slici se, u varijanti američkog Mount Rushmorea, iznad hrpe požutelih lobanja nalaze Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Program festivala

Autor festivala Marijan Capek predstavio je zatim program festivala, nabrajajući filmove. Spomenuo je naslove Štafeta smrti i Dr. Franjo Tuđman – junak „Domovinskog“ rata

Nakon njega, javio se predstavnik GO UHDDR-a Smiljan Tomašević s istom filmova (Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55).

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma „Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.“ u Zaprešiću.

Mit o Jasenovcu

Nakon njegovog izlaganja, opet se javila voditeljka Vinković, ovaj put s drugim naslovom i drugim grafičkim rešenjem.

„Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma“, rekla je Vinković.

Na to joj je Tomašević odgovorio kako veruje da smo mi zrelo demokratsko društvo koje se može suočiti s prošlošću.

„Treba ići s istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva je“, rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov „Mit o Jasenovcu“.

Knjiga Mit o Jasenovcu relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH.

Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma te oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma „najmračnijeg doba hrvatske istorije“.

 

IZVOR-MONDO.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *