10:26 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NSRS O PRIJEDLOGU DEKLARACIJE O ZAŠTITI DEJTONSKOG SPORAZUMA

NSRS O PRIJEDLOGU DEKLARACIJE O ZAŠTITI DEJTONSKOG SPORAZUMA

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas u Banjaluci da razmatra Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica, saopšteno je danas iz ove institucije.

nsrs01U Prijedlogu deklaracije navodi se da Narodna skupština, kao strateški interes Srpske, ističe trajno očuvanje „dejtonske“ ustavne pozicije Republike Srpske i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.
„Svako narušavanje ovih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa Republike Srpske“, ističe se u Prijelogu teksta deklaracije.
Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja narodnih poslanika u ostvarivanju njihovih prava i vršenju dužnosti.
Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu Republike Srpske.
Poslanici bi trebalo da razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.
Trebalo bi da bude razmatran Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2017. godinu.
Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra i Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne „Krajiških brigada“ Zalužani, te Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *