12:49 , среда , 17 октобар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NSRS STAVILA VAN SNAGE ODLUKU O REFERENDUMU O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH

NSRS STAVILA VAN SNAGE ODLUKU O REFERENDUMU O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH

Narodna skupština Republike Srpske, nakon maratonske sjednice usvojila je rano jutros odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za odluku o stavljanju van snage sprovođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i odluku o izboru člnova referendumske komisije glasalo je 46 poslanika, dok je 25 bilo protiv.

111455

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u Srpskoj zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH. Јedan od zaključaka je i da Narodna skupština podržava inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prihvaćen je i zaključak da su optužbe i presude takozvanog pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa, čime se stvara još veće nepovjerenje, udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH.

Odbačeni su amandamani koje je predložio poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović prema kojima bi Narodna skupština obavezala „Službeni glasnik“ Srpske da za sve odluke koje donese Parlament Srpske obezbijedi stupanje na snagu u skladu sa Ustavom Srpske i zakonom. Tražio je i da parlament više ne uvrštava u dnevni red nijedan prijedlog odluke za koju predlagač nije obezbijedio uslove i dao garancije za njeno sprovođenje. Odbačen je i predloženi zaključak da će ovi zaključci stupiti na snagu danom donošenja, da će biti objavljeni u „Službenom glasniku“ Srpske, jednim dnevnim novinama i na veb stranici Narodne skupštine.

Obje tačke dnevnog reda okončane su jutros poslije četiri časa, nakon gotovo 18 časovne diskusije koja je u prvom dijelu sjednice obilovala oštrom raspravom između poslanika stranaka opozicije s jedne i, s druge strane, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke, Željke Cvijanović.

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *