10:07 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REGION / OBILJEZAVANJE DANA SJEĆANJA NA ZRTVE NATO AGRESIJE

OBILJEZAVANJE DANA SJEĆANJA NA ZRTVE NATO AGRESIJE

Osamnaest godina je prošlo od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.
NATOU Grdelici u Srbiji danas se obilježava Dan sjećanja na stradale u NATO bombardovanju 1999. godine. Centralnu ceremoniju u Grdeličkoj klisuri predvodiće premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović. Pod izgovorom da je Beograd krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, NATO je započeo agresiju na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tokom bombardovanja, ubijeno je najmanje 2.500 ljudi, a više od 12.500 je ranjeno.
Poginulo je ili nestalo ukupno 1.008 pripadnika vojske i policije, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece, ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba i dalje se vodi kao nestalo
Prvi put u istoriji jedna suverena država bombardovana je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. Tužbu zvaničnog Beograda za prekomjernu upotrebu sile i genocid protiv osam zemalja članica NATO, Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je uz obrazloženje da Sud nije nadležan, jer tadašnja Jugoslavija, u trenutku podnošenja tužbe, nije bila članica UN.
Molitveni pomen za žrtve stradale u NATO bombardovanju biće služen u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Izvor: RTRS

Foto: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *