21:22 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / OBILJEŽAVANJE VIDOVDANA- KRSNE SLAVE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

OBILJEŽAVANJE VIDOVDANA- KRSNE SLAVE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas na Ravnoj Romaniji obilježavanju Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske.
VRSDodik će na Ravnoj Romaniji u Manastiru Sveti Georgije – Sokolica prisustvovati slavskom obredu.
Iz kabineta predsjednika saopšteno je da će Dodik večeras u Andrićgradu prisustvovati otvaranju Sajma knjiga i otkrivanju spomenika Mehmed-paši Sokolovića u Višegradu.
Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao 200 boraca, Medaljom zasluga za narod.
Čestitke vojnicima uputili su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.
Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.
Prvi pješadijski bataljon Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH obilježiće danas u Banjaluci Vidovdan. Komandant Prvog pješadijskog bataljona Savo Vidaković najavio je ranije da će krsna slava biti obilježena u Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara u banjalučkom naselju Lazarevo.
Biće služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas. Iz Trećeg pješadijskog puka najavljeno je i da će Vidovdan biti tradicionalno obilježen u kasarni „Kozara“ sa sveštenstvom i vjernicima Srpske pravoslavne crkvene opštine Lazarevo.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *