6:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / OBNOVLJENA SIGURNA KUĆA U BIJELJINI

OBNOVLJENA SIGURNA KUĆA U BIJELJINI

U Bijeljini je danas ponovo počela sa radom Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja, nakon što je okončana obnova ovog skloništa koje je u prošlogodišnjim majskim poplavama teško oštećeno.

SLIKA BN

 

Fondacija „Lara“ je povodom završetka radova na obnovi Sigurne kuće organizovala Dan otvorenih vrata, što je ujedno bio i povod da se ponovo ukaže na nasilje u porodici kao ozbiljan problem društva.

„Nažalost, danas žene u cijelom svijetu trpe nasilje u porodici, i sada smo, malo ranije organizovali Dan otvorenih vrata kako bismo ukazale na ovaj problem i kako bismo ozvaničili završetak radova na obnovi Sigurne kuće čiji objekat je stradao u poplavama“, rekla je Srni zamjenik direktora Fondacije „Lara“ Radmila Žigić.

Žigićeva je rekla da je za Fondaciju prethodni period bio veoma težak jer su paralelno radili sa korisnicama i skupljali sredstva za obnovu kuće, ali i radili na obnovi Sigurne kuće.

„Otvaranje kuće spojili smo sa Danom otvorenih vrata i na ovaj način ponovo želimo da ukažemo na problem nasilja nad ženama kao i na važnost ovakve vrste podrške, kao što je Sigurna kuća koja ženama pruža utočište, daje sigurnost, zaštitu i rehabilitaciju“, navela je Žigićeva.

Prema njenim riječima, u obnovi objekta Sigurne kuće Fondacija je imala pomoć više donatora, iako je ključnu pomoć dala organizacija „Ker Internešnel“, dugogodišnji donator i partner.

„Ova organizacija je mnogoo radila na području Bijeljine kada je riječ o saniranju posljedica od poplava, ali je značajnu pomoć dalo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske koje je za sve tri sigurne kuće u Srpskoj dalo po 5.000 KM“, rekla je Žigićeva i dodala da je bilo i više pojedinačnih donacija.

Govoreći o nasilju, ona je navela da se ovoj organizaciji godišnje javi više od 200 žena koje traže pomoć zbog problema u porodici, te da je broj poziva na SOS telefon u porastu.

Ona smatra da je ova činjenica dobra jer se sve više žena ohrabruje da prijavi nasilje. „Nasilje jeste u porastu prosto zbog činjenice da je naš tranziciono-socijalno-ekonomski milje takav da ljude dovodi u situaciju bezizlaza i sve češće posežu da probleme koje imaju rješavaju nasiljem, a ne komunikacijom“, ocijenila je Žigićeva.

Ona je napomenula da je nasilje u porodici i nasilje nad ženama društveni fenomen koji nije nužno vezan za socio-ekonomske prilike u nekoj zemlji, nego je ono istorijski fenomen koji je sastavni dio ljudskog društva.

„Možda će se sa poboljšanjem ekonomske situacije dio nasilja i umanjiti, ali mislim da se trenutno i mi kao društvo krećemo sa nekim svjetskim pokazateljima da je svaka treća žena žrtva nasilja“, rekla je Radmila Žigić.

IZVOR: INFO BIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *