11:39 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / OD 1. AVGUSTA BH VOZ POVEZUJE SARAJEVO, TUZLU I BANJALUKU

OD 1. AVGUSTA BH VOZ POVEZUJE SARAJEVO, TUZLU I BANJALUKU

„Željeznice Federacije BiH“ /ŽFBiH/ od 1. avgusta će „BH vozom“ povezati Sarajevo, Tuzlu i Banjaluku, saopšteno je iz Uprave ŽFBiH nakon uspješno okončanih priprema i postignutog sporazuma sa „Željeznicama Republike Srpske“.

20170725161851_241979

Generalni direktor „Željeznica FBiH“ Enis Džafić rekao je da je ovo je prvi put da se Tuzla povezuje željezničkim putničkim saobraćajem sa Banjalukom i da se na ovaj način, modernim „Talgo“ garniturama, povezuju tri najveća centra u BiH.
„Ranije smo ‘BH voz’ stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać sa Sarajevom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u BiH“, pojasnio je Džafić.

Ovim se u saobraćaj uvodi „BH voz“ na relaciji Sarajevo-Doboj-Banjaluka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjalukom.

Džafić dodaje da „Željeznice FBiH“ jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja.

„Bez obzira na prepreke žŽeljeznice FBiHž ostaju kičma razvoja BiH u transportno-komunikacionom smislu. Na ovaj način, povezivanjem velikih gradova u BiH, ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i nesmetan protok ljudi i roba u cijeloj BiH“, naglasio je Džafić.

Uz povoljne cijene i vrhunski komfor „BH voza“, „Željeznice FBiH“ omogućavaju učenicima, studentima, penzionerima, novinarima i grupama povlastice uz koje će im putovanje biti još povoljnije.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banjaluka iznosiće 25,80 KM, a povratna 41,70 KM.

Cijena karte od Sarajeva do Tuzla biće 21,40 KM, a povratna 34,60 KM, dok karta u jednom smjeru na relaciji Tuzla-Banjaluka iznosi 18,80 KM, a povratna 30,50 KM.

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *