7:53 , петак , 23 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / OD SEPTEMBRA ELEKTRONSKI DNEVNIK U 82 ŠKOLE U SRPSKOJ

OD SEPTEMBRA ELEKTRONSKI DNEVNIK U 82 ŠKOLE U SRPSKOJ

Do početka nove školske godine, odnosno do septembra 2019. godine, u ukupno 84 škole u Republici Srpskoj (72 osnovne i 12 srednjih) biće uveden elektronski dnevnik.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sednici nformaciju o nastavku realizacije projekta EDUIS Onlajn (eDnevnik) i projektima opremanja osnovnih i srednjih škola računarskom opremom.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske započelo je realizaciju projekta EDUIS Onlajn (eDnevnik) u septembru 2018. godine i do 1. septembra 2019. godine, eDnevnik će biti implementiran u ukupno 84 škole.

-U planu je nastavak realizacije ovog projekta u svim preostalim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, odnosno 115 osnovnih i 82 srednje škole. Dosadašnja upotreba elektronskog dnevnika, koji je zamena za klasični školski dnevnik, pokazao je veoma dobre rezulatate u školama u koje je uveden – naveli su u resornom ministarstvu.

Elektronski dnevnik omogućava roditeljima uvid u ocene, izostanke, raspored i slično, a nastavnicima olakšava izradu objedinjenih izveštaja za svoje odeljenje, mogućnost automatskog štampanja svedočanstava, mogućnost slanja poruka roditeljima o sastancima, konsultacijama i slično.

Takođe, školi i ministarstvu omogućava kumulativne izveštaje na nivou škole i odeljenja.

– Osim navedenog projekta, ministarstvo u periodu od 2019. do 2021. godine, ima u planu i realizaciju nekoliko projekata koji se odnose na opremanje škola računarskom opremom i implementaciju informacionog sistema u predškolske ustanove, kako bi se uspostavio efikasan i pravovremen mehanizam praćenja razvoja i napredovanja dece, te lakša dostupnost tih podataka roditeljima – istaknuto je danas iz Vlade RS.

Nadležni očekuju da će se realizacijom ovih projekata omogućiti kvalitetniji nastavni proces, upotreba digitalnih sadržaja u nastavi, te efikasniji i moderan obrazovni sistem u Republici Srpskoj.

 

 

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *