10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / ODGOĐENA ODLUKA O POVEĆANJU AKCIZA

ODGOĐENA ODLUKA O POVEĆANJU AKCIZA

Savjet ministara BiH odgodio je juče izjašnjavanje o predloženom povećanju akciza, zaključivši da je potrebno dodatno usaglašavanje.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa razmotren je Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-gas.

download (1)

– Savjet ministara je podržao prijedlog koji se odnosi na akcize na gorivo za autoputeve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na alkohol, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti. Jednoglasno je podržan prijedlog akciza za „plavi dizel“. Stoga je odlučeno da u jedan zakon bude objedinjeno pitanje „plavog dizela“ i akciza na gorivo za autoputeve i puteve, s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene – rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

download

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u februaru prijedlog za povećanje akcize na naftu i naftne derivate, pivo i alkoholna pića i prirodne rakije. U martu je predloženo i povećanje akcize na bezalkoholna gazirana pića. Predstavnici poslovnih asocijacija i privrednici usprotivili su se povećanju akciza, upozorivši da bi to bilo pogubno za domaću privredu.

Izvor: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *