12:32 , недеља , 25 август 2019
Početna / Некатегоризовано / ODGOVOR NA DODIKOVU PONUDU: SDS BLIŽI SAVETU MINISTARA

ODGOVOR NA DODIKOVU PONUDU: SDS BLIŽI SAVETU MINISTARA

Nakon  sastanaka delegacija SNSD, PDP I SDS, sigurno je da će PDP i SDS i dalje biti opozicija u Republici Srpskoj, dok oko ulaska u Savet ministara BiH karte ostaju otvorene, posebno kod Srpske demokratske stranke.

PDP je odmah nakon sastanka u Banjaluci održao sednicu Predsedništva stranke, na kojoj je prevladalo mišljenje da PDP ne ulazi u Savet ministara BiH, potvrdio je „Novostima“ Perica Bundalo, član Predsedništva PDP.

– PDP ostaje opozicija u Republici Srpskoj. Otvoreni smo za razgovore o bitnim stvarima za Republiku Srpsku kao i za zaštitu interesa na nivou BiH – kaže Bundalo.

S druge strane, u Srpskoj demokratskoj stranci za „Novosti“ kažu da će odluka o ponudi SNSD da se uđe u Savet ministara BiH, a što bi značilo i dobijanje ministarskog mesta, biti doneta u institucijama stranke ovog vikenda u Istočnom Sarajevu.

Na sastanku sa SNSD smo razgovarali da se tenzije spuste ali i da zajedno definišemo interese Republike Srpske kako bismo iste branili – kaže Nedeljko Glamočak, član SDS, a koji je bio i sa delegacijom na razgovorima sa SNSD.

Ipak, Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini kaže za „Novosti“ da SDS ne treba da prihvati ministarsko mesto u Savetu ministara BiH i da to ne bi bio pametan potez za stranku.

– Neka Dodik i SNSD sada malo budu izdajnici u Sarajevu. Mi već godinama imamo ovu etiketu koju nam je upravo stavio SNSD, i sad bi kao trebalo da zajedno sedimo i da se pravimo da se ništa nije desilo – kaže Stanić.

Mirko Šarović, ministar u tehničkom mandatu u Savetu ministara, a čije ime se najčešće spominje da bi mogao ostati u Savetu ministara ukoliko SDS prihvati ponudu SNSD, kaže da je sastanak u Banjaluci bio korektan.

– Dve stranke su kroz dijalog otvorile više pitanja među kojima i mogućnost saradnje u zajedničkim institucijama. Stranke nisu insistirale na odgovorima odmah. Organi SDS će tek zauzeti stav po ovim pitanjima – kaže Šarović.

Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i predsednik Instituta za društvena istraživanja, kaže da bi bilo kontraproduktivno za SDS i PDP da uđu u vlast sa SNSD u Savetu ministara BiH.

– Ulazak SDS i PDP u Savet ministara neće doneti političke poene tim strankama. Njima će poene kod birača doneti delovanje, u pre svega, Parlamentu BiH, gde ukoliko budu branili interese Republike Srpske, pokazaće da su ostali dosledni svojim predizbornim obećanjima. Oni ne moraju biti deo Saveta ministara kako bi štitili interese RS – smatra Vuković.

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *