5:55 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / ODLOŽENA POSETA VUČIĆA ZAGREBU

ODLOŽENA POSETA VUČIĆA ZAGREBU

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, a koja je prema najavama trebalo da bude ralizovana najkasnije u novembru ove godine, odložena je, potvrđeno je „Blicu“ u kabinetu šefa države.

vucic-kolinda

– Predsednik Srbije neće tako skoro u Zagreb – rekli su za „Blic“ u Vučićevom kabinetu.

Ranije danas ovu vest objavili su hrvatski mediji, objašnjavajući da je  poseta odložena „do daljneg“.

Susret šefova države i Hrvatske u prethodnom periodu je potvrdio i Beograd i Zagreb, ali je sve stavljeno na čekanje zbog novih “teških reči“ koje su razmenjene između zvaničnika, piše hrvatski „Večernji list“.

Zvanična poseta predsednika Srbije Hrvatskoj verovatno se neće dogoditi do kraja ove godine, navodi se na portalu tog lista.

„Sada je već izvesno da do uzvratne posete srpskog predsednika hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović neće doći do kraja ove godine. Prema prethodnim najavama, Vučić je Pantovčak trebalo da poseti u novembru, najkasnije u decembru ove godine“, navodi Večenji list.

Na Pantovčaku, kako piše list, potvrđuju da je došlo do “pomaka termina” te da su kabineti hrvatske predsednice i predsednika Srbije u kontaktu.

„S obzirom na sveobuhvatne okolnosti od kojih zavisi i datum posete, on još nije utvrđen“, kažu na Pantovčaku, prenosi Večernji list.

Taj list objašnja da se „sveobuhvatne okolnosti” odnose na nova dnevnopolitička zaoštravanja na relaciji Zagreb – Beograd, kao i da „aktuelni potezi beogradske politike svakako da nisu pomogli nego su, naprotiv, onemogućili upućivanje službenog poziva Pantovčaka Vučiću“.

List navodi da je podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, „već zamrznuo poziv Vučiću“, jer Hrvatska i Srbija o tome imaju suprotan stav.

List takođe ocenjuje da je „ulje na vatru“ usred Hrvatske dolio ministar obrane Aleksandar Vulin navodeći da je rat devedesetih bio građanski, što službeni Zagreb ocenjuje kao „velikosrpsku kampanju“, i kako se tvrdi, vodi zaoštravanju odnosa, a ne smirivanju.

Politički dijalog između Zagreba i Beograda u takvoj situaciji između Zagreba i Beograda mora biti zamrznut, ocenjuje se u tekstu i dodaje da optužbe dolaze i od ministra Ivice Dačića, koji je rekao da “zvaničnici Hrvatske veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava”.

Večernji napominje da se do nedavno smatralo da su sazreli uslovi da dođe do uzvrate posete Vučića predsednici Grabar-Kitarović, podsećajući da se ona u intervjuima i istupima o Vučiću izražavala pozitivno i da je u njemu pronašla odgovarajućeg partnera s kojim će pokrenuti proces odleđivanja međudržavnih odnosa.

Pored toga, uzajamno su prisustvovali i svečanim predsedničkim inauguracijama u Zagrebu i Beogradu.

Večernji dodaje i da je Vučić slao pozitivne signale i javno govorio kako je oduševljen time što će mu stići dugo očekivani poziv da poseti Zagreb.

Uzvratna poseta Vučića hrvatskoj predsednici dugo je planirana, ali je, kako navodi Večernji, zaoštravanje političkih odnosa otežavalo i dogovore oko te posete.

Pre „aktualnog dnevnopolitičkog konflikta“, predsednica je već bila Vučiću poslala poruku kako njegova poseta Zagrebu ne može biti protokolarna, nego sadržajna, podseća Večernji.

 

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *