19:41 , понедељак , 23 јул 2018
Početna / REGION / ODRŽAN PRIJEM U BEOGRADU POVODOM 9. JANUARA, DANA REPUBLIKE SRPSKE

ODRŽAN PRIJEM U BEOGRADU POVODOM 9. JANUARA, DANA REPUBLIKE SRPSKE

Povodom 9. januara – Dana Republike i 25 godina od proglašenja njenog prvog ustava, Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu organizovan je svečani prijem.

097427

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je 25 godina postojanja Republike Srpske jubilej koji sve čini ponosnim i obavezuje da je čuvaju i brane u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti.

„Dvadesetpet godina Republike Srpske je jubilej koji nas čini ponosnim, ali istovremeno i za svaku tu godinu više obavezuje da je čuvamo i branimo, svako na svoj način i u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti“, rekao je Cicović.

Pozdravljajući u ime domaćina visoke zvanice Republike Srpske i Srbije na prijemu u Starom dvoru u Beogradu povodom Dana Republike Srpske, Cicović je svima poželio da ponesu lijepe utiske.

On je gostima poklonio knjigu „Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske“, na srpskom i engleskm jeziku, navodeći da je tekst za knjigu preuzet sa zvaničnog sajta predsjednika Republike Srpske.

Cicović kaže da ovaj tekst analitičkim pristupom međunarodnom ugovoru, kojim je u Dejtonu stvorena BiH kao državna zajednica dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno zajednica država koje su na BiH prenijele samo dio svoje suverenosti, pokazuje da je Srpska, ne samo starija od BiH, nego i da je kao potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma stekla visoko međunarodno priznanje.

097430

Patrijarh Srpski Irinej rekao je da je Srpska potreba srpskog naroda i da je srpski narod u BiH zaslužio da ima svoju republiku.

„Srpska je mnogima trnu u oku, ali za nju se treba boriti“, dodao je patrijarh Irinej, koji je podsjetio da srpski narod na području Republike Srpske nije tu od juče, nego da živi već stotinama godina.

Patrijarh je poželio sreću i napredak srpskom narodu. „Da žive Republika Srpska i Republika Srbija„, rekao je patrijarh Irinej.

Obilježavamo datum kad je stvorena, nastala i uputila se u težak život Republika Srpska„, rekao je na svečanom prijemu predsjednik Republike Milorad Dodik.

Republika Srpska je ovih 25 godima razumjela kao put kretanja ka svojoj trajnosti“, rekao je Dodik i podsjetio da su na tom putu bili mnogi pritisci „da nestanemo kao Srbi, da nemamo jezik, ćirilicu i da odjednom postanemo Bosanci“.

Dodik je rekao da je to situacija kao i prije jednog vijeka kada se visoki predstavnik zvao Kalaj, a sada Incko. Izrazio je zahvalnost prethodnim predsjednicima i rukovodiocima Republike Srpske zbog borbe za Republiku Srpsku.

097428

„Svih ovih godina mi smo sve više postajali svoji. Svi smo uložili svoje umijeće da opstanemo, mnogi su žrtvovali svoj komoditet i komoditet svojih porodica da bi ostvarili opstanak i ostanak Srpske, dodao je Dodik.

„Bez srpske države nema ni srpske slobode. Tamo gdje su Srbi izgubili državu, izgubili su i svoju slobodu i postajali  manjina.

Srpska je uspješan projekat srpskog naroda, istakao je predsjednik Dodik i dodao da ne mogu nestati sjećanja na stradanja i gubitke srpskog naroda.

„Koliki bi ovaj narod bio da u prethodnim ratovima nije izgubio pola populacije“, upitao je predsjednik Dodik i podsjetio da j srpski narod u prethodnim ratovima na sebi nosio  antifašističku borbu.

„Mi smo u Srpskoj dovoljno suvereni da možemo da odlučujemo o svojim pravima“, istakao je Dodik i napomenuo da raspad Јugoslavije nije mogao da se desi bez formiranja Republike Srpske.

„Za Dejtonski sporazum, koji je kreirala međunarodna zajednica 1995. godine, često govore da je donio mir na ove prostore, ali zaboravljaju da kažu da je on uspostavio politički sistem koji je bio u osnovi mira“, naglasio je Dodik.

„Međutim, sve ove godine nakon toga, kroz političko nasilje visokog predstavnika koji je imao podršku velikih zemalja Zapada, činili su sve da degradiraju Dejtonski sporazum. I danas kada čitate Dejton vidite da je politička situacija u BiH daleko od njega“, rekao je Dodik.

Dodik je na kraju naglasio da je Srpskoj veoma važna podrška i razumijevanje Srbije.

„Ako nas pitate, reći ćemo da želimo da budemo u Srbiji. A, pitaćete nas kad- tad. Srpska je u BiH zato što mora, a ne zato što hoće. I tamo gdje hoće – biće“, naglasio je.

Predsjednik Srpske je izrazio uvjerenje da je vijek stradanja Srba, koji je iza nas, formirao osnovu da 21. vijek, kako je istakao, bude vrijeme rješavanja srpskog državnog pitanja.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da obilježavanje Dana Republike Srpske predstavlja neku vrstu krune demokratskog, diplomatskog i miroljubivog djelovanja jer se Srpska bavi proslavama, a ne zabranama.

„Ponosni smo što drugim narodima ne branimo ono što smatramo da ni nama niko ne treba da brani“, rekao je Stevandić novinarima u Skupštini grada Beograda, gdje je večeras organizovan prijem povodom Dana Republike Srpske i 25 godina od usvajanja njenog prvog ustava.

On je istakao da će se Dan Republike Srpske i dan kada je donesen njen prvi ustav slaviti trajno, bez obzira na povremena, periodična osporavanja.

Generalni direktor Radio– televizije Republike Srpske Draško Milinović izjavio je da je velika simbolika jer se obilježava 25 godina Republike Srpske, 25 godina Ustava i 25 godina Radio-televizije Republike Srpske.

„Radujemo se što smo ovdje. Došli smo svi da podržimo i zaista na ponosan način da predstavimo Republiku Srpsku ovdje u Srbiji“, rekao je Milinović.

On je istakao fenomenalnu saradnju RTRS-a sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, kao i sa RTS-om, te ponovio da je ovo značajan datum za Srpsku.

 

Prijemu, koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, rada i boračko-invalidske Milenko Savanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, potpredsjednici Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i Sonja Karadžić-Јovičević.

Među zvanicama na prijemu su bili i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ministri u Vladi Srbije, premijer Vojvodine Igor Mirović i poslanici parlamenata Republike Srpske i Srbije, kao i drugi predstavnici političkog i javnog života Srbije.

Prijemu su prisustvovali i poslanici prvog saziva Skupštine Srpske Republike Bosne i Hercegovine, predsjednici akademija nauka i umjetnosti Srpske i Srbije, diplomatskog kora Bjelorusije, BiH i ambasada drugih prijateljskih zemalja.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *