15:41 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIJELJINA / ODRŽANO VEČE GUSALA I EPSKE POEZIJE ZA OBNOVU HRAMA

ODRŽANO VEČE GUSALA I EPSKE POEZIJE ZA OBNOVU HRAMA

U Centru za kulturu „Semberija“ u Bijeljini održano je veče gusala i epske poezije za obnovu Spomen-hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni.

23227

Veče gusala i epske poezije pod nazivom „U čast i spomen besmrtnih heroja“ organizovalo je Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“.

Branislav Šušljik iz „Nasljeđa“ rekao je da je veče gusala i epske poezije organizovano u saradnji sa Udruženjem guslara „Filip Višnjić“ iz Bijeljine i Udruženjem potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljca 1912. do 1918. godine, a povodom 100 godina od Velikog rata, 72 godine od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i 25 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

„Ovo je dokaz da djeca poginulih boraca i Udruženje `Nasljeđe` koje su osnovali rade odgovorno. Večerašnjom manifestacijom još jednom je potvrđena želja da se sačuva lik i djelo svih očeva poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i lik i djelo svih očeva, djedova, svih predaka koji su dali život u svim ratovima 20. vijeka“, rekao je Šušljik novinarima.

On je naglasio da bi ovakve večeri u narednim godinama trebalo da postanu tradicija, te zahvalio umjetnicima Slobodanu Trkulji, Bojani Peković i njenoj porodici, kao i svim guslarima, profesorima koji su govorili epske stihove.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini proglašen je istorijskim spomenikom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

Ovaj hram čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce

i vojne ljekare stradale na dužnosti.

Novac za obnovu Spomen-hrama može se uplatiti i na žiro-račun Crkvene opštine Bijeljina: 571-030-00000515-61, kod Komercijalne banke Banjaluka, sa naznakom „VOJNA CRKVA U BIJELJINI“. 

 

IZVOR-INFOBIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *