2:26 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / VIJESTI / OPIJANJE U TINEJDŽERSKOM DOBU UZROKUJE SLABLJENJE PAMĆENJA

OPIJANJE U TINEJDŽERSKOM DOBU UZROKUJE SLABLJENJE PAMĆENJA

Ispijanje alkohola u tinejdžerskim godinama utiče na razvoj mozga i može da izazove slabljenje pamćenja u kasnijim godinama, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Alkohol generalno nije prijatelj ni mozgu niti tijelu i povećava rizik od poremećaja pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara i gubitka pamćenja, a posljedice vremenom ne popuštaju.

Iako su oni ispod zakonske granice konzumiranja alkohola, adolescenti starosti između 12 i 20 godina popiju više od deset odsto ukupno konzumiranog alkohola u SAD.

Ista grupa je posebno ranjiva na prekomjerno ispijanje alkohola, kažu naučnici sa Univerziteta Kolumbija. Oni tvrde da je alkohol u ovom uzrastu toksičan za mozak koji je u razvoju, zbog čega u kasnijem dobu ljudi brže gube pamćenje.

Opijanje u bilo kom dobu može da bude štetno za mozak ili tijelo, ali naučnici tvrde da posljedice mogu da budu trajne i u kasnijem periodu.

Od kraja devedesetih godina prošlog vijeka, opijanje je među učenicima i studentima bilo je donekle u padu u SAD, iako je prošle godine zabilježen porast među starijim srednjoškolcima.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *