11:30 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / ZA 13 RAZVOJNIH PROJEKATA MILION EVRA

ZA 13 RAZVOJNIH PROJEKATA MILION EVRA

U okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, koji realizuju EU i Vlada NJemačke, danas su u Banjaluci uručeni sertifikati o bespovratnim sredstvima u iznosu od milion evra za 13 razvojnih projekata.
Projekti će doprinijeti razvoju drvoprerađivačkog sektora, energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, agrobiznisa, turizma i ostalih oblasti, istaknuto je na konferenciji za novinare prije dodjele sertifikata.

111

 

 

 

 

 

 

 

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino rekao je da je ovaj program samo dio podrške koju EU pruža BiH na njenom evropskom putu, te ukazao na značaj sprovođenja reformi na svim nivoima vlasti.

On je naglasio da će biti kontrolisan utrošak dodijeljenih sredstava, odnosno da će korisnici sredstava biti u obavezi da dostave finansijske izvještaje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je ovaj program, koji se sprovodi već godinu dana, do sada pokazao dobre rezultate, te izrazio uvjerenje da će ti rezultati biti još bolji do završetka programa 2018. godine.

On je naveo da je ukupno planirano 13 miliona evra sredstava, od kojih je EU obezbijedila devet miliona, a Vlada NJemačke četiri miliona evra.

Đokić je rekao da projekti doprinose jačanju lokalnih uprava i samouprava u pogledu ekonomskog djelovanja i povećanju broja privrednih subjekata u lokalnim zajednicama, posebno malih i srednjih preduzeća koji čine 90 odsto registrovanih subjekata.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević rekao je da je BiH opredijeljena za evropski put, koji ne podrazumijeva samo politički, već i ekonomski program koji treba obezbijediti bolji život građana u BiH.

„Na evropskom putu treba da usvajamo evropske prakse u biznisu, nove standarde i kvalitet koji će omogućiti da domaći preduzetnici iz različitih sektora mogu na pravi način izaći na tržište EU“, naglasio je Franjičević.

Sekretar Ministarstva razvoja, preduzetništva i zanatstva FBiH Jozo Bejić rekao je da se od 13 sertifikata, osam odnosi na jačanje konkurentnosti, a pet na jačanje inovativnosti.

On očekuje da realizacija projekata doprinese poboljšanju konkurentnosti BiH, koja se trenutno nalazi na 107 mjestu kada je riječ o konkurentnosti zemalja.

„I manje lokalne zajednice mogu doprinijeti poboljšanju konkurentnosti BiH“, rekao je Bejić.

Direktor kompanije „LIR evolucija“ Slaviša Jelisić, dobitnik sredstava za projekat „Inovar“, kaže da je ovaj projekat usmjeren na jačanje konkurentnosti preduzeća kroz posebne obuke zaposlenih u oblasti metaloprerađivačke industrije.

„Ovaj program pomaže jačanje javno-privatnog partnerstva kojim se povaćeva razvoj malih i srednjih preduzeća, nego uopšte ekonomski razvoj“, rekao je Jelisić.

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH podržava udruživanje lokalnih i regionalnih aktera, uključujući opštine, preduzeća, obrazovne i institucije za istraživanje, zadruge, razvojne agencije, nevladina i civilna društva da bi zajedno kreirali inicijative usmjerene na razvoj privatnog sektora, inovacija i kreiranje radnih mjesta.

Partnerstva aktera iz opština koje su bile poplavljene 2014. godine sa akterima koji nisu direktno pogođeni poplavama doprinosi daljem i održivom oporavku od posljedica poplava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *