19:25 , понедељак , 23 јул 2018
Početna / BIH / ORIĆ DANAS O KRIVICI

ORIĆ DANAS O KRIVICI

ORICNekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i njegov saborac Sabahudin Muhić, koje optužnica tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Srebrenice i Bratunca, trebalo bi da se danas izjasne o krivici pred Sudom BiH.

Orić se u ovom predmetu brani sa slobode, uz mjere zabrane.

Orić i Muhić optuženi su za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika jer su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića, koje tužilaštvo tereti za postupanje suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Orić je 26. juna izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

Izjašnjavanje Orića i Muhića zakazano je za 12.00 časova, pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Minka Kreho, najavljeno je iz Suda.

Haški tribunal Orića je 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *