12:03 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / OSIPANJE U REDOVIMA SDS-a I U UGLJEVIKU

OSIPANJE U REDOVIMA SDS-a I U UGLJEVIKU

Osipanje u redovima SDS-a nastavljeno je i juče.
BPosljednji koji je razdužio partijsku knjižicu je doskorašnji član Glavnog odbora Božidar Vasić. Predsjednika ugljevičkog odbora stranke i načelnika opštine Vasilija Perića optužuje da je potpuno privatizovao odbor, netransparentno trošeći sredstva iz opštinskog budžeta. Tako je samo tri dana prije izborne skupštine SDS-a, situacija u ovoj stranci sve turbulentnija.
– Situacija u Ugljeviku mnogo je gora od one zbog koje SDS kritikuje vlast na nivou Republike Srpske – poručuje Vasić i dodaje da je isključivi krivac za to načelnik opštine i dugogodišnji predsjednik ugljevičkog SDS-a Vasilije Perić.
– Ja sam pokušao da se borim iznutra protiv toga, nažalost, nisam uspio, ali sada ću pokušati da se borim spolja – kaže Vasić.
Perić odgovara da je Vasiću samo trebao izgovor da napusti stranku i da odlazi za boljim obećanjima. Traži da vrati funkciju direktora Vodovoda. Sličnog mišljenja je i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.
– Mislim da je gospodin Vasić imao nerealne ambicije, a SDS ne može da bude rob takvih nerealnih ambicija i motiva – ističe Govedarica.
Ipak, nesporna je činjenica da je Vasić treći istaknuti član SDS-a, koji je u kratkom vremenskom roku napustio stranku ili njene organe. Prije njega klub SDS-a u Narodnoj skupštini, napustila je Simuna Žakula, a ostavku na sve funkcije u stranci podnio je i Dragan Mektić. Svi su kao razloge naveli probleme u opštinskim odborima.
Problema, izgleda, ima i u banjalučkom Gradskom odboru. Izbor Mladena Kajkuta za novog predsjednika, za sobom je ostavio brojne repove, a veći broj članova tvrdi da je sve bilo namješteno. Nekima nije bilo ni dozvoljeno da prisustvuju Izbornoj skupštini.

Član banjalučkog SDS-a Nenad Marčetić rekao je novinarima da njemu i pojedinim članovima nije dozvoljeno prisustvo Izbornoj skupštini.
– Sve je u gepeku odrađeno. Znači, ove skupštine nije ni trebalo da bude – rekao je Marčetić.
Kajkut odgovara: „Ako neko nije bio član skupštine, naravno da nije mogao da uđe“.
S druge strane, Govedarica smatra da je sjednica Gradskog odbora bila veoma dobro organizovana, iako glasanju nije prisustvovao.
– Onog momenta kada su krenula glasanja i krenulo prebrojavanje glasova, nije više bilo razloga da sjedim tamo. Niti sam delegat, niti imam pravo glasa, niti sam bio u nekoj komisiji za brojanje – ističe Govedarica.
Na mogućnost ovakvih previranja u stranci još u oktobru prošle godine upozoravao je Ognjen Tadić, koji je u otvorenom pismu Glavnom odboru i sam podnio ostavku na sve stranačke funkcije. Tada je upozorio na lošu kadrovsku politiku i otuđene centre moći koji su željeli da upravljaju strankom.
– Mislim da smo se potpuno izgubili nakon Opštih izbora 2014. godine. Što je najgore, svako živ nam je govorio da smo se izgubili, a mi smo kao hipnotisani nastavljali dalje – naveo je Tadić.
Da li će izborna skupština u nedjelju smiriti strasti, ili otvoriti nove podjele? Prema izvorima Nezavisnih novina, za premoć u odlučivanju boriće se tri suprotstavljene frakcije. Jednu predvodi predsjednik stranke, Vukota Govedarica i generalni sekretar Igor Ostojić, drugom upravljaju Mirko Šarović i Nemanja Vasić, dok treću predvode Mićo Mićić i Darko Babalj.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *