14:48 , четвртак , 22 август 2019
Početna / BIJELJINA / OSNOVANO GRADSKO POZORIŠTE „SEMBERIJA“

OSNOVANO GRADSKO POZORIŠTE „SEMBERIJA“

U Bijeljini je osnovano Gradsko pozorište „Semberija“, koje će za prvu sezonu naredne godine dobiti 150.000 KM iz budžeta grada.

Uz prethodnu podršku Skupštine grada i na inicijativu odbornika Darka Mitrića, nova ustanova kulture koristiće za svoj rad prostor Centra za kulturu „Semberija“.

Mitrić je istakao da osnivanje pozorišta znatno utiče na imidž grada i razvoj kulture, posebno kod djece i mladih.

„Bijeljinska publika je ogromnom posjećenošću gostujućih predstava prethodnih godina pokazala da ovaj grad ima potrebu i mogućnosti za osnivanje svog pozorišta“, rekao je Mitrić na konferenciji za novinare.

Vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta „Semberija“ u Bijeljini glumac Ivan Petrović rekao je da nakon registracije traje izrada normativnih akata, ali i promišljanje i planiranje prve pozorišne sezone, navodeći da im u svemu pomaže istaknuti umjetnik iz Srbije Milivoje Mlađenović.

Petrović je podsjetio da je Bijeljina proteklih godina imala dvije glumačke akademije, sada ima jednu, a u gradu djeluju i brojna udruženja koja se bave kulturom, kao što je udruženje „Ubuntu“ za proizvodnju i prezentaciju predstava koje je do sada odigralo više od 40 premijera.

Prema njegovim riječima, uz mnogobrojnu publiku, to su potencijali koji će omogućiti razvoj Gradskog pozorišta „Semberija“.

Petrović je najavio da će u prvoj sezoni naredne godine novoosnovano pozorište igrati najmanje tri premijere – dječiju, cjelovečernju i kamernu predstavu.

 

 

IZVOR-INFOBIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *