10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / OTKRILI KAKO RADI BIOLOŠKI SAT PA DOBILI NOBELOVU NAGRADU

OTKRILI KAKO RADI BIOLOŠKI SAT PA DOBILI NOBELOVU NAGRADU

Nobelovu nagradu za medicinu su dobili američki naučnici Džefri Hol, Majkl Rosbah i Majkl Jang za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekovog biološkog sata, objavio je Kraljevski institut u Stokholmu.

nobelmedicinafah1200px-696x381
– Dobitnici ovogodišnje nagrade podigli su opštu svijest o važnosti ispravne higijene spavanja – rekla je Džulin Zirat iz Savjeta za dodjelu Nobelove nagrade.

U objašnjenju stoji da su trojica naučnika nagrađena za “otkrića kompleksnih molekularnih mehanizama koji kontrolišu dvadesetčetverosatni ciklus tjelesnih aktivnosti poznat kao cirkadijski ritam ili biološki sat”, objavio je Karolinska institut.

Podijeliće nagradu od milion dolara

Američki naučnici podijeliće nagradu u iznosu od 9 miliona švedskih kruna (milion dolara).

Cirkadijski ritam je sastavljen od niza bioloških ritmova u okviru određenog perioda definisanog kao vrijeme potrebno da završi jedan ciklus od 24 časa, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje ose te ljudima omogući prilagođavanje na različite dijelove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je da bi mogao održavati organizam pojedinca u istom stanju tokom promjenjivih uslova u okoliniu, na primjer tokom svjetla ili tame. On omogućava i ravnotežu potrebe za snom i hranom te prilagođavanje krvnog pritiska i tjelesne temperature.

Proučavajući voćne mušice, laureati su izolovali gen koji kontroliše biološki ritam. Dokazali su da taj gen šifrira protein koji se akumulira u ćeliji tijekom noći, a potom se tokom dana razlaže.

Riječ cirkadijski potječe od latinskih riječi circa – oko i dies – dan.

 

Izvor: Srpska Cafe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *