9:11 , петак , 21 септембар 2018
Početna / BIH / OTPLATA DUGA ZA RUSKI GAS JE OBAVEZA ENTITETA

OTPLATA DUGA ZA RUSKI GAS JE OBAVEZA ENTITETA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je plaćanje duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji pitanje za vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

rs-Mirko-Sarovic_620x0
Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da je to pitanje aktuelizovano odmah nakon isplate klirinškog duga, pojašnjavajući da su iz Ruske Federacije tražili odgovor iz BiH i pripremu plana isplate dugovanja za isporučeni gas u iznosu od oko 104 miliona dolara.

On kaže da će vjerovatno o tome biti razgovarano i na energetskom samitu u Moskvi za petnaestak dana.

„Plaćanje duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji pitanje je za vlade entiteta koje su bezuspješno u posljednjih pet-šet godina pokušavale da se dogovore koliko koji entitet treba da plati od ukupnog iznosa duga“, rekao je Šarović.

On je naveo da je o tome razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim, te da je uputio pismo entitetskim premijerima da dvije vlade naprave plan otplate duga, koji se u međuvremenu smanjio sa 104 miliona na 99 miliona dolara, jer je Federacija BiH otplatila oko pet miliona dolara.

Šarović smatra da je potpisivanje Ugovora sa Transportnom zajednicom dobra stvar i da donosi dugoročnu korist za BiH i region u infrastrukturnom i finansijskom smislu.

Govoreći o eventualnom donošenju zakona o akcizama u BiH, Šarović je naveo da trenutna politička atmosfera i odnos snaga u parlamentu BiH ne obećavaju kvalitetno rješenje ovog pitanja.

„Konkretno, male su šanse za tako nešto“, zaključio je Šarović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *