5:56 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / OTVOREN „JAHORINA EKONOMSKI FORUM 2016“

OTVOREN „JAHORINA EKONOMSKI FORUM 2016“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2016“ koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

DODIKFORUM

Dodik, koji je pokrovitelj ovog impozantnog stručnog skupa, poručio je učesnicima, među kojima je veliki broj članova diplomatskog kora u BiH, da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života.

„Republika Srpska pokušava da sve vrijeme održi ekonomski rast i u tome je i uspijevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredijeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svijetu.

Prema njegovim riječima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka.

Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava.

On je podsjetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsjetio na izgradnju Termoelektrane „Stanari“ i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

„Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija“, naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Svot“ Saša Grabovac poželio je doborodošlicu učesnicima i gostima, te zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

„Želja nam je bila da na jednom mjestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj“, rekao je direktor Udruženja „Svot“, koje je organizator skupa.

Forum je započeo rad u hotelu „Termag“ diskusijom na plenarnoj sjednici „Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.
Izvor: Capital.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *