1:50 , четвртак , 18 октобар 2018
Početna / VIJESTI / HRONIKA / OVAJ SVIJET JE TUŽNO MJESTO ZA 152 MILIONA DJECE

OVAJ SVIJET JE TUŽNO MJESTO ZA 152 MILIONA DJECE

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, na Zemlji postoje tužni probemi. Jedan od njih je da više od 150 miliona dece mora da radi.

Kako navodi IPS agencija, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi – obradjuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

16442055865a0be52a4a7fd501246206_v4_big

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi „jezivi podaci“ koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

„Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju“, saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *