19:38 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / I OVE GODINE MOGLO BI DOĆI DO POVEĆANJA PENZIJA

I OVE GODINE MOGLO BI DOĆI DO POVEĆANJA PENZIJA

Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić vjeruje da će u ovoj godini doći do povećanja penzija, jer je Vlada Srpske i do sada nalazila način za obezbjeđenje sredstava.

20170104111637_406284

On u intervju navodi da, prema parametrima na osnovu kojih se vrši redovno usklađivanje penzija na početku svake godine, u januaru neće doći do usklađivanja pošto su faktori rasta prosječne plate i cijena na malo negativni.

„U slučaju kada je izvedeni procenat usklađivanja penzija negativan, ne dolazi do njihovog smanjenja“, objašnjava Milić i ističe da je Udruženje penzionera u nekoliko navrata razgovaralo sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović i da će razgovori biti nastavljeni početkom ovog mjeseca.

U ovoj godini, naglašava on, Fond planira da broj zahtjeva za ostvarivanje prava u radu svede na maksimalno 2.300, što se, inače, rješava na mjesečnom nivou.

„Nastavljamo borbu na otkrivanju korisnika prava koji su u ranijem periodu zloupotrebama na razne načine ostvarili pravo na penziju.

Posebnu pažnju posvetićemo `čišćenju` podataka u Matičnoj evidinciji i obavještenjima osiguranika da pravovremeno započnu aktivnosti na kompletiranju dokumentacije neophodne za ostvarivanje prava na penziju“, najavljuje Milić.

Ova godina biće godina podizanja kvaliteta rada i usluga na još viši nivo, a sve radi potpunog zadovoljavanja osiguranika i korisnika prava.

„I pored restrikcija i štednje, pokušaćemo da novim ulaganjima u integrisani informacioni sistem, na koji smo posebno ponosni, zadržimo mjesto u samom vrhu među fondovima u okruženju“, navodi u intervjuu za Srnu direktor Fonda PIO Mladen Milić.

On ocjenjuje da je Fond u prošloj godini ostvario najbolje rezultate u svim aspektima poslovanja. U roku od sedam do 15 dana rješavani su svi kompletirani zahtjevi za ostvarivanje prava. Na kraju godine bilo je 1.300 kompletiranih zahtjeva, a 1.800 nekompletnih, za koje se čekaju podaci iz inostranstva.

„Mjesečno riješimo oko 2.200 zahtjeva. Kada sam preuzeo rukovođenje Fondom, krajem jula 2011. godine, naslijedio sam 30.000 neriješenih zahtjeva. U proteklom periodu, sve što smo zaprimili riješili smo i za 90 odsto smanjili broj neriješenih zahtjeva“, navodi Milić.

Milić napominje da je u prethodnoj godini Fond PIO Srpske imao dvije eksterne resertifikacione provjere i jednu redovnu godišnju za tri standarda kvaliteta poslovanja – ISO 9001, 27001 i OHSAS 18001.

Poboljšana je struktura korisnika prava, tako da je zabilježen do sada najbolji omjer u strukturi koju čine korisnici prava na starosnu penziju 54,90 odsto, porodičnu 29,70 odsto i invalidsku 15,29 odsto, te ostala prava 0,11 odsto.

Milić ističe važnost prelaska na trezorski princip poslovanja, a pušten je u rad dokument menadžment sistem /DMS/, te uvedeno nekoliko novih izvještavanja koja mogućavaju lakše i kvalitetnije donošenje poslovnih odluka.

On napominje da je Vlada Srpske, sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu, u teškim ekonomskim vremenima najugroženiju populaciju od 250 hiljada penzionera postavila kao prioritet prilikom isplate iz budžeta.

„Ovom odlukom, Vlada Srpske pokazala je odgovornost i brigu prema penzionerima, kao i u prethodnih par godina, kada je, pored redovnog usklađivanja penzija, donosila odluke i o njihovom vanrednom povećanju“, navodi Milić.

On napominje da su tokom 2016. godine prihodi i rashodi Fonda u potpunosti uravnoteženi.

„Ukupni prihodi iznose 766 miliona KM, od čega po osnovu uplate doprinosa na zbirni račun trezora 756 miliona KM, dividende 6,3 miliona KM i 3,7 miliona KM ostali prihodi.

Ukupni rashodi za isplate penzija i rad administrativne službe Fonda iznosili su 1,014 milijardi KM. U skladu sa zakonskim propisima budžet Republike je obezbijedio nedostajućih 248 miliona KM“, kaže Milić.
Izvor: Nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *