10:01 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PARLAMENT SRPSKE O ZAHTJEVU ZA REVIZIJU PRESUDE, DODIK POZVAO NA JEDINSTVO

PARLAMENT SRPSKE O ZAHTJEVU ZA REVIZIJU PRESUDE, DODIK POZVAO NA JEDINSTVO

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas na posebnoj sjednici u Banjaluci da razmatra informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

093123

U informaciji se navodi da, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana.

U toj situaciji, ističe se u informaciji, nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

„Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju“, navodi se u informaciji.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica, navodi se u informaciji.

Predsjednik Dodik na danšnjoj sjednici NSRS očekuje jedinstvo i zaključke u insteresu Srpske, čija prava, kaže, nisu prvi put povrijeđena.

„Naivno je vjerovati da je kriza koju je i ovoga puta prouzrokovao bošnjački politički vrh samo pitanje samovolje Bakira Izetbegovića. Treba li da se podsjećamo i ostalih bošnjačkih lidera koji su u svojoj političkoj platformi imali za cilj urušavanje Republike Srpske. Zato sutra očekujem da svi zajedno pokažemo neophodnu i ozbiljnost i odgovornost prema Republici Srpskoj“.

Prema njegovim riječima, kriza u BiH je samo kulminirala samovoljom i neustavnim djelovanjem bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na pitanju revizije presude protiv Srbije.

I predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će posebna sjednica Narodne skupštine Srpske odraziti jedinstvo svih političkih subjekata iz Srpske i utvrditi barijere koje će spriječiti invazivni pohod i nasrtaje koji dolaze iz političkog Sarajeva.

Cvijanovićeva je izjavila da povod za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jeste neustavno i vaninstitucionalno djelovanje Izetbegovića prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, jer to predstavlja vrhunac njegovog provokativnog i remetilačkog ponašanja, ali da to ne treba posmatrati izolovano.

Poslanicima će se obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Početak sjednice predviđen je za 13.00 časova.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je nedavno Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *