13:38 , петак , 19 јул 2019
Početna / REGION / PATRIJARH IDE U CRNU GORU, A TAMO SPREMAJU SPISAK

PATRIJARH IDE U CRNU GORU, A TAMO SPREMAJU SPISAK

Srpskom patrijarhu biće danas dozvoljen ulazak u Crnu Goru ali je u toku priprema spiska nepoželjnih osoba na kojem bi mogao i on da se nađe, pišu mediji.

Irinej u Crnu Goru dolazi sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita. Posetiće Cetinjski manastir i Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Da će poglavar SPC i sve osobe iz njegove pratnje nesmetano ući u Crnu Goru potvrdili su i u tamošnjoj policiji.

Ipak, crnogoirski list Vijesti saznaje da je u pripremi spisak nepoželjnih osoba iz Srbije za koje će biti urađene bezbednosne i druge procene.

Podsetimo, najpre su se pojavile spekulacije da patrijarhu SPC neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru pa je reagovala tamošnja policija koja je saopštila da „u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci.

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmenili su poslednjih meseci oštre poruke.

Izjava srpskog patrijarha da je „položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija“, dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnosti.

Pedsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da „niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti“, i saopštio da očekuje „da to patrijarh demantuje“.

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

 

IZVOR: B92, PRVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *