12:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PATRIJARH IRINEJ OSVEŠTAO MANASTIR OSOVICU KOD SRPCA

PATRIJARH IRINEJ OSVEŠTAO MANASTIR OSOVICU KOD SRPCA

U manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca osveštan je Saborni hram Blagovijesti Presvete Bogorodice.

105616

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu liturgiju uz sasluženje sveštenstva banjalučke eparhije.

Patrijarh Irinej rekao je da je ova svetinja obnovljena na slavu Božiju i radost ne samo Banjalučke eparhije i Republike Srpske, nego cijelog srpskog naroda.

On je istakao da je ovo veliki dar u kriznom vremenu, da Gospod grije ljudska srca i pokreće plemenite ideje, te da će ova svetinja nastaviti da vrši svoju veliku misiju i razvija ono što je danas neophodno – vjeru i pobožnost srpskog naroda.

Patrijarh Irinej je poručio da ovakve svetinje pomažu srpskom narodu da preživi, opstane i odupre se onima koji ga ne vole.

– Manastiri su uvijek bili svetila našeg naroda. To su bile moćne stražarnice koje su naš narod očuvale od neprijatelja, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Ne znamo koji su opasniji i veći – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej uručio je Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Јefremu visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog kralja Milutina za djelotvorni i plodonosni arhipastirski rad.

Vladika Јefrem rekao je da je, uz milost Božiju i podršku vjernika, ali i republičke vlasti, ovaj hram obnovljen nakon 320 godina, koliko je bio u ruševinama.

On je podsjetio da je prvobitno ovaj hram bio zadužbina svetog kralja Dragutina i da je od 14. do kraja 17. vijeka vršio duhovnu misiju dok nije porušen.

105617

Predsjednik Srpske je rekao da je Srpska pravoslavna crkva najvažniji element srpskog identiteta, a manastirski kompleks Osovica kod Srpca dokaz postojanja srpskog naroda na ovim prostorima kroz vijekove.

– Veoma je važno da se upravo na ovaj način pokaže da je naš narod vijekovima unazad bio prisutan na ovim prostorima i upravo ovaj manastir treba da, osim toga što će biti i vjerski objekat, dokaže taj kontinuitet – naglasio je Dodik.

Gradnja manastirskog kompleksa počela je prije osam godina, nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.

Pretpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina, o čemu postoje i dokumenta iz te godine sa pečatom na staroslovenskom jeziku, na kojima piše „Blagovijesti presvete Bogorodice – Osovica“.

Prema pravoslavnom kalendaru, danas se proslavlja Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, što je bio i povod da se na ovaj datum zakaže čin osveštanja, jer se u manastiru Osovica od prošle godine nalazi ova čudotvorna ikona koja je stigla iz manastira Hilandar.

Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *