19:31 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PENZIJE OD JESENI VEĆE 10 MARAKA!

PENZIJE OD JESENI VEĆE 10 MARAKA!

Nakon dve godine u Republici Srpskoj konačno dolazi do povećanja penzija. Povećanje će biti tri odsto i penzioneri će osetiti ovo uvećanje primanja već od oktobra meseca. U novcu ovo će biti povećanje za oko 10 maraka na prosečnu penziju u Srpskoj koja iznosi 343 marke. Prosečnu penziju u Srpskoj ima oko 70 odsto penzionera od ukupnog broja – 256.000.

rs-penzioneri_620x0

Kada se govori o novcu, to znači da će se mesečni fond za isplatu penzija u Srpskoj, zbog povećanja, uvećati za oko 2,4 miliona maraka i da će se umesto sadašnjih 83 miliona za penzije na mesečnom nivou u Srpskoj izdvajati oko 85,4 miliona maraka. Na godišnjem nivou, to će značiti oko 30 miliona maraka više za penzionere u Srpskoj.

Borba za povećanje penzija u Srpskoj trajala je od početka ove godine kada je Narodna skupština donela odluku da se penzije povećaju, ali to se nije uradilo odmah na početku godine, jer nije bilo novca.

Ipak, za penzionera je najbitnije da će se penzija povećati za još dva odsto početkom 2018. jer je takav dogovor sa Vladom RS, kaže za „Novosti“ Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS.

– Naš zahtev prema Vladi je bio povećanje od pet odsto. Prvo će ići tri odsto, pa nakon toga još dva odsto početkom naredne godine. Znam da ovo nije veliko povećanje, ali i ono će da znači penzionerima – kaže Rakulj.

On dalje kaže da će se pratiti rast BDP u Srpskoj i da će penzioneri kako bude rastao BDP tražiti i veće penzije.

– Mi moramo povećavati penzije linearno svim penzionerima u Srpskoj, jer ukoliko bi se radilo samo na povećanju minimalnih penzija to ne bi bilo pravedno prema ljudima koji su radili pun radni staž – ističe Rakulj.

Predsednik Vlade Srpske Željka Cvijanović nedavno je izjavila da je opredeljenje Vlade da se povećanje penzija od tri odsto primenjuje od oktobra.

ISPLATE REDOVNE

MINISTAR rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je isplata penzija u Srpskoj redovna i da penzije nisu visoke, ali Vlada sve čini da budu povećane.

– To je moguće razvojem realnog sektora, ali bi sredstva za povećanje penzija mogla biti obezbeđena pojačanom uplatom doprinosa.

 

IZVOR-VEČERNJENOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *