14:32 , петак , 20 јул 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PENZIONERI VLADI RS DALI ULTIMATUM

PENZIONERI VLADI RS DALI ULTIMATUM

Odbor Narodne skupštine utvrdio rok od mjesec dana da se vlast izjasni o povećanju penzija. Rakulj: Ne treba nam jednokratna pomoć, već mjesečno uvećanje.

penzi

Vlada Srpske ima rok od mjesec dana da se izjasni o vanrednom povećanju penzija, odnosno da ispoštuje zaključak Narodne skupštine RS o povećanju od tri do pet odsto, zaključak je jučerašnje sjednice Odbora Narodne skupštine RS za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. U Vladi RS, međutim, kažu da para nema.

Predsednik Odbora Ilija Stevančević kaže da penzioneri neće odustati od ovog zahtjeva i da Vlada, ako nema drugog načina, sredstva obezbjedi povećanjem stope doprinosa za PIO od jedan odsto.

On je rekao i da je iz ranijih razgovora dobio obećanja da će penzije biti povećane, ali da realizacija te odluke zavisi od priliva sredstava u budžet.

Član Odbora Zdravko Krsmanović kaže da su penzioneri najugroženija kategorija i da su u Srpskoj penzije najniže u regionu.

– Nije tačno da para nema. Stav i predsednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i njegovog savjetnika, Mileta Dmičića, koji je bio na sednici, jeste da para ima. Ali u ovom momentu Vlada to neće da sprovede, jer smatra da je to vanredno povećanje i prave kalkulacije kao da nije riječ o živim ljudima – rekao je Krsmanović.

On smatra da Vlada ne poštuje Narodnu skupštinu i poručuje da nadležni treba da poboljšaju priliv sredstava u budžet.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže za „Novosti“ da nije prihvatljiva ponuda Vlade za jednokratnom pomoći, koju većina penzionera doživljava kao poniženje.

On je optužio Narodnu skupštinu da je „širokih rukava“ kroz zakone dijelila posebna i privilegovana prava i da sada nema dovoljno sredstava u budžetu da sva ta prava, zajedno sa penzijama, budu ispoštovana.

– Jedna trećina ukupnih prava su privilegovana prava i za njih treba 350 miliona KM, a u budžetu ima svega 235 miliona KM – istakao je Rakulj, i naveo da u Srpskoj ima oko 257.000 penzionera, koji žive na rubu siromaštva, a izdvajali su sredstva za penzije. Očigledno Vlada ima novca za sve druge osim za penzionere – ističe Rakulj.

U Vladi RS „Novostima“ je potvrđeno da povećanja penzija u Srpskoj neće biti, bar ne do druge polovine godine, a to je i stav koji je iznesen polovinom februara, nakon sednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS.

– Za povećanje osnovice od tri odsto trebalo bi 30 miliona, a za pet odsto 50 miliona KM, što je za nas trenutno neprihvatljivo, jer tog novca sada nema – poručili su iz Vlade RS, i dodali da će doći do povećanja penzija za određeni procenat u drugoj polovini godine, ali koliko će povećanje iznositi to će biti stvar pregovora sa Udruženjem penzionera RS.

Prema podacima Fonda PIO RS broj penzionera iznosi oko 257.000. Na mjesečnom nivou za ove svrhe izdvaja se oko 83 miliona maraka. Prosječna penzija u Srpskoj je 342 KM, ili 40,8 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

RAČUNICA

Prema računici iz Udruženja penzionera RS, ukoliko bi se penzije povećale za pet odsto to bi u praksi značilo da se prosječna penzija od 342 marke povećava za oko 17 maraka. Uvećanje penzija značilo bi i automatsko povećanje budžeta za penzije, koji bi narastao za oko četiri miliona maraka zbog povećanja penzija i bio bi umjesto sadašnja 83 oko 87 miliona maraka.

 

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *