16:21 , недеља , 21 јул 2019
Početna / ISTAKNUT / PLJAČKA 900 kg ZLATA IZ BORA

PLJAČKA 900 kg ZLATA IZ BORA

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala „Zlatara“, iz sastava nekadašnjeg RTB-a, od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. nestalo je skoro 900 kilograma zlata.

Vrijednost nestalog zlata je skoro 37 miliona evra, pišu „Novosti“.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M.

Uz njih je priveden i bivši radnik „Zlatare“, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbjeđivalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su „Novosti“ imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, „sa sigurnošćumože da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma“. To se navodi uz opasku da „ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nisu primjetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih proširen je za još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za „pljačku veka“ biti mnogo duža, navode „Novosti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *