14:20 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / PLJAČKA PREDUZEĆA

PLJAČKA PREDUZEĆA

Najava Okružnog privrednog suda u Bijeljini o pokretanju likvidacije oko 3.000 nelikvinih preduzeća završni je čin neodgovornog ponašanja Poreske uprave, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, IRB-a i Ministarstva finansija Republike Srpske, ocijenio je za poslovni portal CAPITAL stečajni upravnik Stojan Jović.

prikaz (1)

On je istakao da je najavljena likvidacija hiljada preduzeća Bijeljini koja su faktički nepostojeća, nemaju imovine, ne obavljaju djelatnost, a još uvijek nisu izbrisana iz sudskog registra, samo završni čin neodgovornog ponašanja niza faktora u društvu koji su doveli do takvog stanja.

Jović kaže da je za pravovremeno pokretanje stečaja u preduzeću koje 60 dana ima blokirane žiro – račune, prije svega, odgovoran zakonski zastupnik preduzeća – direktor, ali da ogromna odgovornost leži i na Poreskoj upravi Republike Srpske.

„Stečaj je „hirurški rez“ u preduzeću koje je postalo nelikvidno ili mu je zaprijetila opasnost da postane nesolventno. Međutim, većina odgovornih faktora u lancu odgovornosti svjesno bježe od pokretanja stečaja u preduzeću, iscrpljujući ga do krajnjih granica, kada ono biva dovedeno u bezizlazno stanje“, kaže Jović ističući da u svemu ovome posebnu odgovornost ima Poreska uprava Republike Srpske, koja svojim neblagovremenim postupanjem dodatno iscrpljuje posrnula preduzeća, obračunavajući im dnevnu zateznu kamatu od 0,04 odsto.

U javnosti se može steći dojam da PU, odnosno država na takav način svjesno pljačka vlastita preduzeća, kaže Stojan Jović.

„Takvim svojim ponašanjem ili nečinjenjem Poreska uprava svjesno izaziva i pothranjuje sumnje o raširenoj korupciji. Ništa manje nije odgovoran ni Fond PIO Republike Srpske, koji ima obaveze, kako prema radnicima, tako i prema penzionerima i koji mora pravovremeno reagovati kada su u pitanju preduzeća koja ne uplaćuju redovno doprinose za svoje radnike“, ističe Jović.

Odgovornost za loše procjene u pojedinim slučajevima i odobravanje kredita posredstvom IRB-a Republike Srpske leži i na Ministarstvu finansija, ali i na pojedinim bankama koje su odobravale kredite preduzećima u kojima je oporavak bio praktično nemoguć, kaže Stojan Jović.

Izvor: Capital.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *