6:19 , недеља , 24 фебруар 2019
Početna / BIH / PO ČIJEM NALOGU AMBASADORKA BIH NIJE DOSTAVILA CRNATKOVO PISMO HAGU?

PO ČIJEM NALOGU AMBASADORKA BIH NIJE DOSTAVILA CRNATKOVO PISMO HAGU?

Bakir Izetbegović nastavlja da optužuje srpske predstavnike upravo za ono što je sam uradio – vaninstitucionalno djelovanje. Posljednji na udaru bio je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak.
CRNADAKIzetbegović optužuje Crnatka da je zloupotrebio položaj, i bez saglasnosti Predsjedništva, uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u kojem navodi da je odluka o pokretanju revizije donesena izvan institucija. Crnadak kaže da je u pismu iznio lične stavove i da je ovim Izetbegovićevim postupkom još jednom prekršen zakon.

Crnadak je rekao da odbijanje ambasadorke BiH u Hagu Mirsade Čolaković, i to po Izetbegovićevom nalogu, da dostavi njegovo pismo Međunarodnom sudu pravde predstavlja najdirektniji udar na institucije BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To je, dodaje, pokušaj jednog naroda da privatizuje institucije.

– Sve dok budu smatrali da su institucije BiH jeste jednako bošnjačke institucije, imaćemo ovakve krize i ovakve probleme. Potpuno je jasno da je ovdje u pitanju stav prema meni, samo zato što pripadam srpskom narodu i dolazim iz Republike Srpske – rekao je Crnadak.
Da je netrepeljivost prema Srbima osnovni motiv posljednjih Izetbegovićevih poteza, smatra i iskusni diplomata Vladislav Jovanović.
– To je nešto što je najopasnija bolest kod svakog političara. Kada dozvoli da mu emocije nadvladaju um i da ga vode – navodi Jovanović.
Ovakvi postupci, kao i sama revizija, dodatno bacaju ulje na vatru u odnosima unutra BiH i regiona, poručio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić. On očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu odbaciti tu inicijativu, ne samo zbog načina na koji je podnijeta, već i zbog toga što je upućena sudu koji rješava sporove između država.

– To je privatni politički angažman Bakira Izetbegovića. I tačka! Ne može država Srbija da se sudi sa Bakirom Izetbegovićem. To je smešno. Neka nađe sebi nekoga, pa neka se tuži s njim – izričit je Dačić.
A o cijelom slučaju danas su se konačno oglasili i iz OHR-a. Bez konkretne osude, ponovljena je fraza da BiH treba da se okrene budućnosti i ekonomskim reformama, ali dodaju da će sa velikom pažnjom pratiti dalji razvoj situacije.
– Teško nam je da komentarišemo nešto što nije u tako tijesnoj vezi i ne proističe iz Dejtona. Dakle, odnosi se na Međunardni sud pravde – kaže Brus Berton, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH .
Iz OHR-a još kažu da su zabrinuti zbog negativnih reagovnja koja mogu uslijediti zbog pokretanja revizije i očekuju da institucije u narednom periodu normalno funkcionišu. Međutim, Igor Crnadak podsjeća da je do krize i došlo upravo zbog zaobilaženja institucija, a na to će, kaže, lično upozoriti i Međunarodni sud pravde, ako revizija i zvanično bude pokrenuta.
– Prvo – da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, drugo – da su politički predstavnici Srba i Hrvata protiv toga i treće – da niko nema legitimitet da se predstavlja kao agent BiH u Međunarodnom sudu pravde – istakao je Crnadak.
On je još rekao da će, ako ambasadorka BiH u Hagu u naredna dva dana ne dostavi njegovo pismo Međunardnom sudu pravde, tražiti sjednicu Predsjedništva na kojoj će biti raspravljano o njenoj odgovornosti, a ambasadorku pozvati na konsultacije u Sarajevo.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *