14:29 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIJELJINA / POBOLJŠATI VEZE SA SRBIJOM

POBOLJŠATI VEZE SA SRBIJOM

SRBIJARevitalizacija pruge Bijeljina – Šid i izgradnja brze saobraćanice Bijeljina – Kuzmin glavne su teme sastanka ambasadora Srbije u BiH Stanimira Vukićevića i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, koji je održan danas u Bijeljini.
– Na zajedničkoj sjenici Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, održanoj u septembru 2015. godine, usvojen je zaključak kojim je pruga Bijeljina – Šid prešla u nadležnost Vlade Republike Srpske. Danas smo razgovarali o problemima koje treba riješti da bi ovaj željeznički koridor bio pušten u saobraća, istakao je Vukićević.
Аmbasador je naglasio da je Srbija sa svoje strane proširila put Kuzmin – Bijeljina, ostalo je da se urade zaobilaznice oko nasljenih mjesta.
Pored ovih projekata, tema razgovora je bio i izlazak Bijeljine na auto-put Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Zvornik.
-Bijeljina za Srbiju predstavlja kapiju Republike Srpske ali i BiH. Lokalne samouprave iz Mačve i Srema već su ostvarile dobru prekograničnu saradnju sa vašim gradom. U skladu sa tim trebamo nastaviti rad na boljoj infrastrukturnoj povezanosti, kako putem željezničkog, tako putem drumskog saobraćaja. Osnovna ideja je omogućiti nesmetano i brže kretanje ljudi, robe i kaptala, dodao je Vukićević.
Gradonačelnik Mićić je naglasio da revitalizacija pruge Bijeljina – Šid sada zavisi od odluka Vlade Republike Srpske. Gradska uprava je još u predhodnoj Strategiji razvoja opštine Bijeljina planirala da izmjesti autobusku stanicu kod željezničke ali za sada su ti radovi u zastoju.
-Što se tiče brze saobraćajnice Bijeljina – Kuzmin, planiramo da taj projekat realizujemo u okviru izgradnje drinskog nasipa. Prostornim planom Republike Srpske predviđeno je da Bijeljina bude pozevana auto-putem koji iz Brčkog ide preko Bijeljine na auto-put Novi Sad- Ruma – Šabac – Loznica  – Zvonik. Sa druge strane, preko Brčkog, Tuzle i Orašja povezali bismo se sa Republikom Hrvatskom i EU, zaključio je Mićić.

sobijeljina.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *