6:56 , четвртак , 25 април 2019
Početna / BIJELJINA / POČELA SMOTRA ETNOLOŠKOG FILMA

POČELA SMOTRA ETNOLOŠKOG FILMA

U Muzeju Semberije u Bijeljini sinoć je počela Smotra etnološkog filma koja je deveti put organizovana u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.
Publici u Bijeljini biće prikazano 10 filmova iz takmičarskog i dva iz informativnog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma, a riječ je o pet filmova iz Srbije i filmovima iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Belgije, Italije, kao i filma rađenog u koprodukciji Irana i Italije.

Kustos Tanja Lazić rekla je Srni da je Smotra etnološkog filma kroz godine prikazivanja u Bijeljini stekla svoju publiku koja nije mnogobrojna, riječ je o nekoliko desetina posjetilaca, ali je zainteresovana i stalna.

„Na mnogim projekcijama imamo vrlo interesantna reagovanja publike, mlade koji traže način da dalje istražuju temu koja je obrađena u nekom od etnoloških filmova, tako da smo zadovoljni jer smo se prosto nametnuli i uspjeli da formiramo publiku za ovakav događaj“, ocijenila je Lazićeva.

Prve večeri prikazani su filmovi „Arhipelag“ u koprodukciji Irana i Italije o drevnim mitovima, duhovima i ritualima egzorcizma na jugu Irana, kao i srpski film „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“ o vojvođanskom hljebu koji je zvanično nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije, te belgijski film „Djevojka sa Uesana“, ostrva gotovo isključivo naseljenog ženama.

Projekcije etnoloških filmova biće održavana u Muzeju Semberije svake srijede u decembru, a ulaz za posjetioce je besplatan.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *