20:21 , понедељак , 19 март 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / POČELO SUĐENJE U SLUČAJU BOBAR BANKA

POČELO SUĐENJE U SLUČAJU BOBAR BANKA

Svi optuženi u slučaju Bobar Banka stigli su u sudnicu. Na prvom ročištu pred Sudom BiH odbrana se bazirala na činjenici da poslovanje Bobar banke ni ujednom trenutku nije ugrozilo ekonomski integritet BiH, pa tako, tvrde, ni Sud BiH ne može da bude nadležan, već pravosuđe u RS.

bobar-banka

U Tužilaštvu BiH su se vodili brojkom od 120 milona maraka štete.

“Upravo to je argument Tužilaštava.  I oni to od početka govore i da su rekli na naše prigovore na optužnicu da je osnovni argument činjenica da je nastala šteta preko 120 miliona maraka“, rekao je Miodrag Stojanović, advokat Sonje Kurtume.

Da šteta još nije utvrđena, govori i činjenica da još traje stečajni postupak. Ne zna se koliko će se kredita moći vratiti  i nekretnina naplatiti, glavni su argumenti odbrane. Baš zbog toga insistiraju na svjedočenju  stručnjaka.

“ Ono što je negativno iskustvo je da svjedoci obično iznose negativno mišljenje o stručnim stvarima, a na kraju dođe vještak i kaže da smo manje- više svi do tada pričali gluposti u sudnici. Zbog toga sam predložio da se ubrza postupak da prvo rasčistimo pitanje prihvatanja vještačenja, a onda da iz toga izvlačimo pitanja ostalih učesnika u postupku“, rekao je  Vlado Adamović, advokat Slavice Injac.

Sljedeće ročište zakazano je 4.jula kada će se čitati optužnica Tužilaštva koja je otkucana na nekoliko stotina stranica. Odbrana optuženih u slučaju Bobar banka najavljuje da će proces trajati godinama, a nadležnost Suda ispitaće i na Ustavnom sudu BiH.

 

Izvor: atvbl.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *