7:54 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / POČEO OTKUP PŠENICE U ŽITOPROMETU

POČEO OTKUP PŠENICE U ŽITOPROMETU

ZITOMlinsko-pekarskom preduzeću „Žitopromet“ u Bijeljini  predate su prve tone hljebnog žita skinute sa semberskih polja, a direktor ovog najvećeg otkupljivača pšenice u Republici Srpskoj Bogdan Mirković očekuje da će cijena ovogodišnjeg roda biti poznata do ponedjeljka, 6. jula.
Mirković je rekao da su zahtjevi proizvođača od 37 feninga po kilogramu pšenice još nerealno visoki za prerađivače, jer je cijena pšenice iz Srbije sa svim troškovima do Bijeljine 166 evra po toni.

On smatra da će otkupna cijena pšenice u Srpskoj ove godine biti možda fening ili maksimano dva feninga iznad toga.

Na osnovu prve manje količine pšenice koja je predata na skladištenje, Mirković ocjenjuje da je ovogodišnji rod trgovački kvalitetniji u odnosu na ranije godine, ali da će prinos biti ispod četiri tone po hektaru, u Semberiji gdje za rodnih godina pšenica daje prinos od sedam tona po hektaru.

Prema njegovim riječima, vlažnost pšenice je u granicama optimalne za skladištenje, a njena hektolitarska težina je iznad standarda od 76 kilograma po hektolitru i dostiže do 79 kilograma po hektolitru.

Mirković ističe da „Žitopromet“ već decenijama otkupljuje svu domaću pšenicu na tržištu i nikada ne zatvara svoje kapije za poljoprivrednike, a bilo je godina u kojima je na domaćem tržištu otkupljivano 20.000 tona pšenice.

„Optimističan plan za ovu godinu bio je otkup 15.000 tona, ali mislim da Semberija ove godine realno može da ponudi maksimalno 6.000 tona pšenice“, zaključio je Mirković.

On kaže da je „Žitopromet“, dok se na tržištu nisu pojavila trgovačka preduzeća koja se ne bave preradom pšenice, ovo mlinsko-pekarsko preduzeće otkupljivalo više od 60 odsto pšenice proizvedene u Republici Srpskoj.

Procjenjuje se da Sembrija, kao najveća žitnica Srpske, proizvodi oko 75 odsto domaće pšenice.

Izvor Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *