0:52 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIH / POČINJE ISTRAGA O PADANJU OPTUŽNICA ZA KORUPCIJU

POČINJE ISTRAGA O PADANJU OPTUŽNICA ZA KORUPCIJU

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH polovinom mjeseca započeće analizu koja treba da pokaže šta je dovelo do malog broja osuđujućih presuda u poređenju sa brojem optužnica podignutih zbog korupcije.

19680

Okidač za analizu bio je podatak da više od 80 odsto optuženih za korupciju biva oslobođeno ili osuđeno na uslovne kazne.

Analiza će, kako je potvrđeno „Glasu Srpske“ u VSTS-u BiH, biti urađena na osnovu statističkih podataka zaključno sa 2016. godinom. Početak prikupljanja podataka i analiza planiran je za period nakon 15. januara, jer će taj dan biti kompletirani podaci za 2016. godinu u Sistemu za automatsko upravljanje tužilačkim predmetima. Analiza bi trebalo da bude završena do kraja februara.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da analiza treba prvenstveno da pokaže koje su najslabije karike u lancu.

– Moramo pronaći problem i identifikovati ga kako bismo mogli dalje da se krećemo i vidimo na koji način možemo riješiti uočene probleme i popraviti stanje. Biće korišćeni svi podaci koji su dostupni – rekao je Tegeltija.

Analiza odnosa podignutih optužnica i osuđujućih presuda je jedna od aktivnosti predviđenih Strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za njeno sprovođenje do 2019. godine. Agencija za borbu protiv korupcije u BiH je završila prvi izvještaj na osnovu monitoringa sprovođenja te strategije i zaključila da još nije dovršen institucionalni okvir za borbu protiv korupcije. Među desetinama predviđenih aktivnosti koje institucije treba da sprovedu u djelo je i analiza onoga što je urađeno u predmetima pokrenutim zbog korupcije.

U monitoringu je pojašnjeno da projekat jačanja kapaciteta tužilaštava u BiH, koji sprovodi VSTS, redovno prati statističke podatke u vezi sa podignutim optužnicama i donesenim presudama u predmetima korupcije, ali do sada nije izrađena posebna analiza o razlozima nesrazmjerno malog broja osuđujućih presuda u poređenju sa optužnicama.

Na dimenzije ovog problema ukazala je analiza Balkanske istraživačke mreže BiH obavljena polovinom ove godine, koja je pokazala da je tokom deset godina rada pravosudnih institucija na nivou BiH 82 odsto optuženih za korupciju oslobođeno ili osuđeno na uslovne kazne zatvora. Od 139 osoba optuženih za koruptivna djela kojima je suđeno u Sudu BiH 116 je oslobođeno ili je dobilo uslovnu ili novčanu kaznu. Od ostalih 23 više od pola je osuđeno na kazne manje od godinu zatvora, što znači da su mogli da je zamijene za novčanu. Samo dva osuđenika za koruptivna djela dobila su više od pet godina zatvora.

Strategija

Ciljevi Strategije za borbu protiv korupcije BiH su, između ostalog, jačanje kapaciteta pravosuđa, razvijanje preventivne antikorupcijske aktivnosti i unapređenje efikasnosti pravosudnih institucija.

Prvi monitoring je pokazao da tijela za sprečavanje korupcije nisu formirana na svim nivoima vlasti niti su kreirana strateška antikoruptivna dokumenta.

Izvor: glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *