11:59 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / POČINJE SUĐENJE KAPETANU DRAGANU

POČINJE SUĐENJE KAPETANU DRAGANU

20160919233707_218202

Split – U Županijskom sudu u Splitu danas počinje suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, koje će, sudeći po akreditacijama, pratiti novinari iz cijelog svijeta.

Vasiljković je optužen za ratne zločine 1991. i 1993. godine, a on će se, kako je potvrdila advokat Slađana Čanković, ponovo izjasniti da se ne osjeća krivim.

S obzirom na to da je deset godina proveo u pritvoru, ukoliko Savjet za ljudska prava UN tako odluči, Vasiljković bi mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Advokati Slađana Čanković iz Zagreba i Goran Cvetić iz Beograda podnijeli su ranije predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje. Posebno se ističe povreda prava na slobodu i bezbjednost ličnosti, kao i prekomjerno trajanje pretpretresnog pritvora. Vasiljković je optužen za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj.

IZVOR: GLAS SRPSKE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *