9:50 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / POČINJE VASKRŠNJI POST

POČINJE VASKRŠNJI POST

Za sve pravoslavne vjernike u ponedjeljak, 27. februara počinje Uskršnji post, a hrišćani će u narednih šest nedjelja da se uzdržavaju od mrsne hrane, loših misli i djela.

Njihovo tijelo, duša i um moraju da se pripreme za Uskrs.

Ovaj post zove se još i Veliki post, ali i Časni post. On obuhvata vrijeme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst i Velika četrdesetnica, jer je trajanje posta četrdeset dana.
post

Vjeruje se da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. i svi kasniji mučenici i svetitelji živjeli su po ovim pravilima.

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vrijeme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Vjernici koji poste cio post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovijesti i Cvijeti, može da se jede riba.

Poznato je da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Treba da znate, da možete izabrati, bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedjelje se možete pričestiti.

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedjeljak, utorak i srijedu, ništa se ne jede.

Post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu.

Tjelesni post je uzdržavanje od jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

 

IZVOR-AGENCIJE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *