9:02 , уторак , 16 јул 2019
Početna / VIJESTI / POČNITE DA ŠTEDITE: PUT NA MEĐUNARODNU SVEMIRSKU STANICU 50 MILIONA DOLARA

POČNITE DA ŠTEDITE: PUT NA MEĐUNARODNU SVEMIRSKU STANICU 50 MILIONA DOLARA

Ljubitelji svemirskog prostranstva, počnite da štedite. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane – po ceni od 50 miliona dolara.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih za ISS.

NASA predviđa do dve privatne misije godišnje, po ceni od 50 miliona dolara po astronautu. Naravno, i za ‘privatnika’ će važiti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA.

Za prevoz do ISS-a pobrinuće se SpaceX i Boeing, dve američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi. ISS, plod saradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje.

Posade s tri do šest astronauta peridoično se menjaju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evrope.

IZVOR: HINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *