9:41 , ponedeljak , 11 decembar 2017
Početna / BIJELJINA / POD STRIKTNIM USLOVIMA DO PENZIJSKOG ČEKA

POD STRIKTNIM USLOVIMA DO PENZIJSKOG ČEKA

BIJELJINA, Fond penzijskog osiguranja Republike Srpske saopštio je uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u ovoj godini, prema kojima je za najmanje 15 godina staža osiguranja, posebno za ženu osiguranika, potrebno da navrši 63 godine i osam mjeseci života.

penzioneri-2

– Za osiguranika muškarca i ženu sa 40 godina penzijskog staža potrebno je da navrši 57 godina i četiri mjeseca, a za osiguranika ženu, prema uslovu 35 godina staža osiguranja, treba da navrši 55 godina i četiri mjeseca – navodi se u saopštenju Fonda.

Podsjećaju da su prema Zakonu o PIO propisani uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranika kada navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, kada navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža i kada žena osiguranik navrši 58 godina i 35 godina staža osiguranja.

Iz Fonda PIO napominju da je Zakonom o PIO propisano da se navedeni uslovi ne primjenjuju odmah stupanjem na snagu Zakona o PIO već da se do tih krajnjih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju dolazi postepeno do 2019. godine, odnosno 2025. godine.

Izvor: capital.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *