5:45 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REGION / PODGORICA: PROTEST ZBOG DISKRIMINACIJE ĆIRILICE

PODGORICA: PROTEST ZBOG DISKRIMINACIJE ĆIRILICE

Stotinjak ljudi okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvjete Crne Gore u Podgorici u znak protesta zbog diskriminacije ćiriličnog pisma i srpskog jezika u toj državi.
podgorica-06
Po završetku skupa, koji je organizovao opozicioni Demokratski front, tročlana delegacija otišla je na sastanak sa resornim ministrom Damirom Šehovićem, a njihov prvi zahtjev biće da na zgradu Ministarstva bude postavljena ćirilična tabla.
Organizatori skupa su ukazali da se mnogi učenici i njihovi roditelji ovih dana suočavaju sa nemogućnošću da dobiju svjedočanstva i ostala školska dokumenta na ćirilici, te da vlast sve radi da se izbjegne zakonska i ustavna jednakost ćirilice i latinice.
Obraćajući se okupljenima, poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović rekao je da je protjerivanje ćirilice nastavak borbe protiv tradicionalne Crne Gore.
Poslanici Demokratskog fronta uputili su zahtjev Šehoviću da izda uputstvo školama da poštuju Ustav i da se onima koji to žele omogući svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.
Na skupu se u ime otpuštenih profesora nikšićke Gimnazije obratila profesor Marija Lalatović, koja je rekla da je borba za svjedočanstva na ćirilici borba za istinu.
„Odvajaju djecu od njihovih roditelja, predaka i poslije sječe profesora srpskog jezika u Nikšiću i Herceg Novom, sasjekli su nam i Vuka Karadžića“, rekla je Lalatovićeva.
Ona je navela da je, osim „sječe glava“ profesorima iz Nikšića i Herceg Novog, iz školskog programa izbačena plejada pisaca.
Sveštenik iz bara Jovan Plamenac rekao je da su Srbi istorijski narod i da crnogorska vlast iz njih „istjeruje Boga batinama demokratije i ljudskih prava, a uvodi im Boga materijalizma“.

Izvor: Agencije

Foto: mnetoday/Horvatorszaginfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *