3:04 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PODIGNUTA OPTUŽNICU U PREDMETU „BOBAR BANKA“: ONI SU UMEŠANI U NAJVEĆI SLUČAJ FINANSIJSKOG KRIMINALA U BIH

PODIGNUTA OPTUŽNICU U PREDMETU „BOBAR BANKA“: ONI SU UMEŠANI U NAJVEĆI SLUČAJ FINANSIJSKOG KRIMINALA U BIH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu Bobar banka, koja obuhvata 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanele štetu od oko 122,5 miliona KM.

-ONktkqTURBXy8xY2YzOGE2MzQ0NDNmMmZhMGQ5NjIyYzRjYThkM2NmMC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad celokupnim poslovanjem Bobar banke a.d. Bijeljina, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

– Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani, koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim poveriocima – pojasnili su iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u Republici Srpskoj, FBiH, kao i u Brčko distriktu BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 60 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2500 dokaznih materijala.

– Istraga i optužnica u predmetu Bobar banka je jedna od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u Bosni i Hercegovini i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM. Za osobama koje su obuhvaćene istragom, a nisu dostupne i nalaze se van BiH, biće zatraženo raspisivanje međunarodnih poternica – poručili su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za krivična dela organizovanog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Optuženi

Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujinić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *