0:47 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIH / PODRŠKA EVROPSKOJ PERSPEKTIVI BiH

PODRŠKA EVROPSKOJ PERSPEKTIVI BiH

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini istakli su nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH, te pozvali sve nivoe vlasti u BiH da nastave sa sprovođenjem reformi i što prije odgovore na Upitnik.

covic-tusk
Oni su na sastanku u Briselu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razgovarali o evroatlantskim integracijama BiH, te ostvarenom napretku.

Čović je istakao potpunu opredijeljenost svih političkih aktera u BiH evropskoj budućnosti zemlje i izrazio uvjerenje da će sve obaveze biti ispunjene na vrijeme kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu rekao da bi aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ do kraja godine predstavljalo izuzetno pozitivan signal za cijeli region.

Čović je naglasio da je BiH spremna za dalju saradnju sa NATO savezom kontinuiranim učešćem i pružanjem podrške u mirovnim misijama, te iskazao spremnost za eventualno proširenje saradnje u ovoj oblasti.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na reformama odbrane i primjeni dokumenta „Pregled odbrane“, kako bi BiH ostala vrijedan partner NATO-a, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *