4:08 , среда , 17 октобар 2018
Početna / SVIJET / POLETIO PRIVEZAN ZA BALONE, ZAVRŠIO NA 2.500 M VISINE /VIDEO/

POLETIO PRIVEZAN ZA BALONE, ZAVRŠIO NA 2.500 M VISINE /VIDEO/

Britanac Tom Morgan letio je punih 25 kilometara na području sjeveroistočno od Јohanesburga, privezan za stotinu balona ispunjenih helijumom. Ovaj 38-godišnji avanturista tom prilikom dostigao je visinu od skoro 2.500 metara.
 111402Morgan je prvobitno želeo da leti nad Bocvanom, ali je zbog loših vremenskih uslova bio primoran da odustane od svoje ideje i premjesti se u Јužnoafričku Republiku.

Nakon što je puna dva dana punio balone helijumom, Morgan je poletio „istovremeno užasnut i ushićen“, kako je izjavio za Bi-Bi-Si.

Najveći problem tokom letenja bio je „ostati hladne glave“ jer je let vremenom počeo da ubrzava. Kako su ga baloni podizali više u atmosferu, morao je postepeno da počne da ih „otpušta“ kako bi se, nakon puna dva sata, spustio na tlo.

„Bilo je mirno i tiho, a pogled je bio fantastičan, ali mislim da neću postići komercijalni uspjeh“, rekao je novinarima nakon slijetanja.

„Nismo bili sigurni da ćemo Toma opet videti živog jer nismo baš bili uvjereni u to da će uspjeti“, rekao je njegov prijatelj iz sportskog kluba.

Morgan, koji u Bristolu ima kompaniju za organizovanje avanturističkih trka, otkrio je da bi uskoro želio da organizuje trke balonima na helijum u Africi. U svakom slučaju, moraće izbjegava područja s grmljem koje ima bodlje.

Prije dvije godine sličan podvig izveo je mladi Kanađanin Danijel Borija, koji je nadletio Kalgari pomoću balona s helijumom, na koje je bila privezana plastična stolica. Na kraju leta privela ga je policija, a prošle godine morao je da plati novčanu kaznu u iznosu od 3.500 evra.

Izvor. EURO NEWS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *