11:51 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / POMEN POGINULIMA SA PODRUČJA SARAJEVSKE REGIJE

POMEN POGINULIMA SA PODRUČJA SARAJEVSKE REGIJE

Za pale srpske junake i civilne žrtve rata sa područja sarajevske regije danas je služen pomen na Spomen-obilježju u porti manastira Svete Petke u Bijeljini.

bscap0034

 

 

Na ovom spomeniku koji je zadužbina Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“ u Bijeljini do sada su uklesana imena 1.253 žrtve rata od 1992/95. godine.

Vijence na spomenik su položili Miladin Dragičević u ime kabineta predsjednika Republike Srpske, zatim predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, kao i brojne delegacije porodica poginulih i predstavnici gradske vlasti.

Savčić je rekao novinarima da se, osim junaštva srpskih boraca Ilijaša, koji su u ratu odbranili svaki pedalj svoje zemlje, treba sjetiti i ogromne žrtve i visoke svijesti preživjelih iz sarajevskog područja.

Prema njegovim riječima, oni su nakon rata napustili sve što su u Sarajevu vijekovima stvarali da bi život nastavili u Republici Srpskoj.

– Izražavam ogromnu zahvalnost borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa za njihovu herojsku borbu protiv četiri puta brojnijeg neprijatelja i za odbranu svetinja, rekao je Savčić okupljenima na pomenu.

On je izrazio nadu da će istina o ratnim dešavanjima u Sarajevu izaći na vidjelo, ukazujući da jedan borac nije mogao da okruži četvoricu, ali da su četvorica mogla da okruže jednoga.

Savčić je u ukazao na političku zaštitu koju i dalje uživaju Bošnjaci osumnjičeni za ratne zločine u BiH, podsjetivši na brigu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

Predsjednik Udruženje građana „Prijatelji Ilijaša“ Milenko Zupur najavio je da će pomen za borce i civile koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području sarajevskih naselja Ilijaš, Vogošća i Rajlovac biti ubuduće održavan svakog 15. juna.

Prema njegovim riječima, od naredne godine će se na ovaj dan obilježavati i sjećanje na Ilijašku brigadu koja je u ratu imala 4.500 boraca, a uz ogromne žrtve odbranila je teritoriju omeđenu linijom fronta, dugom 150 kilometara.

Zupur je rekao da je većina poginulih boraca ekshumirana iz zavičaja i prenesena na Vojničko groblje na Sokocu.

Prema njegovim riječima, najviše iseljenih iz sarajevsko-zeničke kotline nakon rata živi na području Bijeljine, njih 5.000.

On ističe da Udruženje „Prijatelji Ilijaša“ i dalje održava vezu i sa zavičajem, gdje pomažu crkvu, obilaze groblja i održavaju ih.

Za izgradnju spomenika borcima sarajevske regije u Bijeljini zavičajno udruženje je do sada uložilo gotovo 400.000 KM, a njegova gradnja još traje.

IZVOR: INFO BIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *