1:20 , среда , 23 мај 2018
Početna / BIH / PONOSNO “UŠETALI” U GINISOVU KNJIGU: EVO U ČEMU SU SVE BOSANCI SVETSKI REKORDERI

PONOSNO “UŠETALI” U GINISOVU KNJIGU: EVO U ČEMU SU SVE BOSANCI SVETSKI REKORDERI

Najbrži autogol na Svetskom fudbalskom prvenstvu i najmasovniji valcer u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova, broj smrskanih limenki jednom rukom u minuti, samo su neki od rekorda koji su se našli u Ginisovoj knjizi, a postavili su ih državljani BiH.

ginisova-knjiga-rekorda

Najbrži autogol postignut je dve minute i osam sekundi od početka utakmice. Postigao ga je reprezentativac BiH, Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine u Rio de Žaneiru 15. juna 2014. godine.

Svetski rekord postavila je 19. avgusta 2014. i Turistička organizacija Prnjavor, u čijoj je organizaciji napravljena najveća riblja čorba na svetu, teška čak 3.804 kilograma.

Najveća riblja čorba na svetu napravljena u Prnjavoru

Bosanac Malik Čabaravdić upisan je u Ginisovu knjigu rekorda pod sekcijom „najveća džezva na svetu“. Visina njegove džezve je 1,24 metra, a promer 95 centimetara.

I Tuzla je zabeležena u knjizi rekorda, kao grad u kojem je otplesan najmasovniji valcer na svetu. Na Trgu slobode 7. maja 2010. plesalo je čak 1.510 parova.

Na listi Bosanaca rekordera nalazi se i prvi golman fudbalske BiH reprezentacije, Asmir Begović. Najveća udaljenost s koje je postignut gol u jednoj takmičarskoj utakmici iznosi 91,9 metara, a postigao ga je Begović igrajući za Stouk siti.

I Begović je Ginisov rekorder

Muhamed Kahrimanović, Bosanac koji živi u Nemačkoj, Ginisov je rekorder u čak 12 disciplina u kojima su um, snaga i veština u prvom planu. Ovaj čovek sposoban je rukama razbiti i slomiti ono što se drugima čini nezamislivim.

Kahrimanović rekorder u 12 disciplina

Tako je, između ostalog, u jednoj minuti uspeo smrskati čak 118 kokosovih oraha. Takođe, razbio je i 43 kokosa jednom rukom zavezanih očiju, a u Pekingu je 7. decembra 2011. godine postigao još jedan svetski rekord – jednom rukom uspeo je smrskati 74 limenke.

Novi pokušaj

Edin Kajević, majstor tekvondoa i nosilac titule crni pojas 4. dan, u Visokom je 2015. postavio svetski rekord u razbijanju kokosovih oraha laktom. Tada je uspeo razbiti čak 58 kokosa u jednoj minuti. Iste godine oborio je još jedan svetski rekord, kada je u minuti razbio 62 limenke pune pića.

Kajević je za „Avaz“ kazao kako se trenutno priprema da postigne još jedan rekord.

– Pokušaću 25. marta u Visokom oboriti Ginisov rekord u lomljenju bejzbol-palica. Moram slomiti minimum 31 palicu u minuti da bih postavio novi rekord – rekao je Kajević.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja rekorderki u plesu kvadrila. Ukupno 33.202 osobe postavile su zajednički rekord u ovom plesu, a zemlje učesnice, osim BiH, bile su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Mađarska, Češka i Slovačka.

Izvor: Avaz.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *