8:13 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / BIH / POPLAVLJENI SVE VIŠE TRAŽE PSIHOLOŠKU POMOĆ

POPLAVLJENI SVE VIŠE TRAŽE PSIHOLOŠKU POMOĆ

Broj građana koji traže psihološku podršku stručnjaka u periodu nakon katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile 2014. godine znatno je povećan, a među onima koji su svojim zahtjevima ukazali da im je ovakav vid pomoći sve neophodniji prednjače Šamčani, Dobojlije i Bijeljinci.

download

Ocijenili su ovo danas predstavnici Udruženja psihologa RS i učesnici simpozijuma „Očuvanje mentalnog zdravlja u zajednici nakon prirodnih katastrofa“, koji je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, konstatovao je da postoje različite faze reakcija na katastrofalna dešavanja.

„One se kreću od onih prvobitnih situacija kada se čovjek bavi pitanjem preživljavanja i stvaranja novih osnovnih uslova za život, do faze kada postaju aktuelna pitanja koja se odnose na mentalno zdravlje nakon što prežive katastrofu“, rekao je on.

Latinović je dodao i to da je ukupno posmatrano, direktno i indirektno, u RS traume uzrokovane poplavama preživjelo 900.000 građana.

„Upravo zbog ovoga radimo na stvaranju akcionog plana psihološke pomoći građanima u slučaju katastrofa, koji ćemo uskoro predložiti Vladi RS“, rekao je on.

Dijana Ðurić, predsjednik Društva psihologa RS, objasnila je da se nakon poplava ljudi često javljaju zbog somatskih tegoba, odnosno postojanja fizičke boli koja je uzrokovana traumatskim iskustvom i psihološkim stanjem.

Ona je poručila da građani treba da potraže pomoć stručne osobe ako primijete da duži period imaju problema sa snom, da imaju košmarne snove, nizak prag tolerancije, da osjećaju neki vid potrebe za osamljivanjem i slično.

Ðurićeva je rekla da oni koji osjećaju ovakav ili neki drugi simptom, a koji ih nakon poplava muči, treba da potraže pomoć u centrima za mentalno zdravlje.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da su psiholozi u svim školama i opštinama koje su bile poplavljene bili u obavezi da pruže psihološku pomoć.

On je rekao da su kroz radionice i razne vidove pružanja podrške djeci iz poplavljenih područja psiholozi radili na otklanjanju stresa kod njih.

„Aktivnosti na ovom planu će biti nastavljene, a pedagozi će uvijek biti u službi pružanja pomoći svima onima kojima je bilo koji vid pomoći u školama i ustanovama potreban“, rekao je on.

Simpozijum „Očuvanje mentalnog zdravlja u zajednici nakon prirodnih katastrofa“ su organizovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Društvo psihologa RS i Republički pedagoški zavod, uz podršku UNICEF-a.

Izvor: Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *